Само за един ден български баби са дали в ръцете на напълно непознати хора 41 хиляди лева. Да, 41 хиляди лева и дори малко отгоре. За да бъда коректна - не са само баби, има и дядовци, макар и по-малко, има и жени, и мъже на средна възраст.

Схемите са еднакви в основата си с леки вариации - лекар, следовател, полицай, пожарникар, служител в куриерска фирма, митничар. Звъни се по телефона и се имитира близък човек, най-вече роднина. Разчита се на стреса и паниката, която обзема главите на възрастните хора при информация за критична ситуация - болен роднина, опасност за живота на друг човек, извършено престъпление и т.н.

Мошениците периодично актуализират схемите си, вкарвайки вулгарно и темите на деня, като например болестта ебола, наводненията... Мошениците стават и все по-ловки и по-добри имитатори и все по-рядко гласът в телефонната слушалка е с отчетлив цигански акцент. Което пък от своя страна означава, че тези престъпления не могат да се припишат само на този етнос.

И след телефонния звън се вадят едни пари от буркани, шкафове, изпод дюшеци и се дават на напълно непознати хора. И не само се дават в ръцете на непознати, ами и се оставят зад кофи за боклук, под камъни край пътя, хвърлят се през прозорците.

И така, вчера над 40 000 лева. А колко още са дадени, но не са обявени в полицията - това можем само да гадаем.

И все пак - това са над 40 000 лева за ден. При средна пенсия в страната от 230 лева. При цялата беднотия, не беднотия - мизерия, в която са оставени да живеят голяма част от нашите родители.

Направо изумяващо! Не изумяващо - феноменално!

И това продължава вече 8-9 години, въпреки старанието и на полиция, и на кметове, и на медии да разпространяват информацията, да обясняват, да натякват. Полицията в не една област раздава брошури, имаше и кмет, който издаде официална заповед всички в селцето му да му звънят на него в такива случаи. Медиите публикуваме статии за това непрекъснато с удивителен или не, направиха се разследвания. За толкова години и въпреки проблемите с цифровизацията, не може, просто не е възможно предупреждението да не е обиколило поне пет пъти цялата страна и да е стигнало до всеки един гражданин на България.

Все по-често след поредната новина за баба, изхвърлила всичките си пари през прозореца или дядо, предал на бензиностанция пари на „хирург", се виждат коментари във форумите за глупостта и наивността на българския народ.

И действително - повтарящата се схема, това че все още има измамени и повярвали на гласа в телефонната слушалка в голяма степен разбива на пух и прах мита за природния интелект на българина.

Освен извода, че е мит и само се самозалъгваме това, че вчера за пореден път 5-ма възрастни хора са дали 40 000 лева на измамници, е показателно и за нещо друго - за това до каква степен корупцията и недоверието са се вкоренили в обществото ни, станали са практика и на мисленето ни, разяли се душите ни.

Защото, за да хвърли една баба последните си пари през прозореца на мним доктор, за да лекува той племенника й, това означава, че тази баба не вярва вече, че има болници, лекарски кабинети, рецепции, аптеки, хора, облечени в бели престилки.

Защото, за да даде един дядо пари на „следовател" при среща на кварталната бензиностанция, за да оправи положението на сина си, блъснал дете на пешеходна пътека, това означава, че този дядо вярва, действително вярва, че така се замитат всички неща в нашата държава.

И този „следовател", и този „доктор" са по-истински от онези, които са в полицейското управление или болницата, с униформи или служебни карти, бели престилки.

Това не означава ли и нещо друго обаче. Измамените - дали всичките си пари на напълно непознати, нямат роднини, семейства, близки, съседи, с които да споделят за телефонното обаждане, да поискат съвет или подкрепа и които да ги спрат. И тъй като това на практика не е възможно, повтарящите се ежедневно и вече години наред измами означават, че тези възрастни хора, не че нямат близки около себе си, а нямат доверие дори и на тях.

Не се ли разбива още един мит - този за задружния български народ, оцелял през вековете, благодарение на взаимопомощта. Корупцията и съзнанието, че обществото ни живее и оцелява благодарение на корупция са разяли семейни, роднински, съседски връзки.

Каква ужасяваща самота се крие зад всеки един случай и всеки един даден лев.

По ирония на съдбата вчера, малко преди да тегля чертата на тези 40 хиляди лева, собствената ми майка е вдигнала телефонната слушалка и от другата страна са се представили, че звънят от пожарната. От пожарната?!? Гласът бил подобен на гласа на един семеен приятел и тъй като бързала много в момента, го прехвърлила на баща ми.

И онзи от другата страна затворил бързо-бързо, разбрал че поредната му жертва не е сама.