Йордан Лечков да си търси шофьор. Най-добре на трудов договор - тъй като ще вози длъжностно лице - кмет на град.

За срок от 1 до 6 месеца.

Това според Закона за движение по пътищата е сред санкциите за вчерашната „лудория" на кмета Лечков.

А именно - за „Отказ да се изпълни разпореждане на орган за контрол и регулиране на движението" - от 1 до 6 месеца лишаване от право на управление на МПС.

Към това ще има и парична глоба и отнемане на точки.

Допълнително утежняване е и - както стана ясно - днешното неявяване на сливенския кмет в МВР. Това че имал работа - обяснението му - оставяме без коментар.

Всичко гореизброено трябва да се случи, ако претендираме да сме правова държава, чиято Темида е с превръзка на очите, а органите на МВР са обективни и безпристрастни.

Ще чакаме да видим и дали декларацията на вътрешния министър Цветанов - „пред закона всички са равни", в случая ще проработи.

Защото крайно време е да разграничим нещата.

Героят от „Американското лято на 94-та" за великолепните си футболни умения получи всенародната обич, признателност и аплодисменти. Поклон. Заслужава ги на 1000 процента.

По същата логика гражданинът Лечков за вчерашната си постъпка трябва да получи нещата, описани малко по-горе - за да има баланс и логика. И за да е спазен законът.

Въпросът е друг и той не се решава със закони и санкции - моралът и пустото чувство за безнаказаност. Или може би възпитанието и първите 7 години.

Защото граждани като Лечков трябва да са наясно, че поради свои качества и извършени добри дела - по един или друг начин - са пример за подражание - за малки и големи.

И когато се държиш нагло и ругаеш полицаи, или вършиш други „геройства", даваш на мнозина модел за поведение, който те утре ще приемат.

И не е ли време най-после да бъде разбрано, че публичността е нож с две остриета - тя носи облаги, но и кошмарни задължения, сред които - уважение към закона и обществените норми.

Не е трудно за изричане, но явно е доста тежко да бъде правено.

Иначе, Лечков да си търси шофьор.