Само преди няколко дни премиерът Бойко Борисов поиска 540 дни, за да оправи държавата. Това се случи по средата между поредната танцова стъпка на вицепремиера Дянков, който от месеци вече обявява едно, за да се отрече на следващия ден от него.

И ако действията на финансовия министър можеха до едно време да се оприличат с танго, то след като в продължение на 10 дни направи на луди и синдикати, и браншови организации, депутати, та дори и собствените си колеги с всякакви неочаквани завои и пируети, това вече със сигурност не е класическия и със строги правила латиноамерикански танц, а започва да прилича на аматьорско и не-на-трезво кълчотене.

Въпросът е обаче има ли време и какво би могло да се случи през тези 540 дни, които поиска премиерът Борисов.

Кризата в България дойде най-накрая, след като в продължение на година едни управляващи ни обясняваха, че криза няма, а после следващите обясняваха и обясняват, че макар и да има криза, то правителството ще се справи с нея.

И докато се подхвърляха всякакви идеи - намаляване на ДДС, увеличаване на ДДС, намаляване на здравната вноска, увеличаване на здравната вноска, замразяване на заплати, размразяване на цени, данък за богатите, данък върху яхтите и т.н. от news.bg зададохме на читателите си въпрос - как да се спасим от кризата.

Като медия не предлагаме конкретни икономически и финансови мерки, а търсим нагласите - на читателите си.

А те са явно доста революционни (в прекия смисъл на понятието): 61.02% от гласувалите са посочили, че начинът да се спасим от кризата е да сменим управляващите.

При положение, че миналата година се проведоха изборите за парламент, това означава, че според демократичния процес следващите би трябвало да се проведат след три години и половина. Освен ако не се предизвикат нови, но и това би било напълно в рамките на демокрацията.

Предпочитание за пасивната нагласа - спасението е в това кризата сама да отмине - са отдали само 3.03% от гласувалите.

Сборувано със процента на смятащите, че трябва да се затегнат коланите и да се приемат лишенията - 34.65% - това прави общо 37.68% - значително по-малко от тези, които искат смяна на управлението.

Така нетът отговаря на искането на премиера. Остава да попитаме: Господин Борисов, разполагате ли с 540 дни?