Провалиха ли се десните? Този въпрос би трябвало да си зададе непредубеденият наблюдател, след като днес стана 100 процента ясно, че единен десен кандидат за президент няма да има.

Някой би казал - това беше видно от самото начало.

Само че не е точно така. От самото начало някои може би прогнозираха, че единението няма да се случи, поради различията между СДС и ДСБ.

Но кой би предположил, че двете лидерски партии в дясното - водени от двама души с непреодолими междуличностни проблеми, ще се обединят зад един кандидат, а разединението ще дойде от други - доста по-малки политически формации.

Другият въпрос сега е - толкова ли видно кандидатурата на Беронов е в ситуацията на потъващ кораб, че тези, които могат да си позволят, бързат да го напуснат?

Защото е ясно - капитаните ще останат до самия край, независимо какъв ще е той, а ако се доверим на социолозите и цитираме един от тях - Първанов спокойно може да отиде на море, проблем с втория мандат няма да има.

Наистина ли единствената въпросителна, която внася малко живец в „предизборната ситуация", е ще се кандидатира ли Бойко Борисов за президент, или трябва да проявим малко въображение и да потърсим друга фабула за президентските избори.

За момента обаче августовските политически събития не ни дават много възможности за „творчество", още повече, че и това с генерала най-вероятно няма да стане, защото столичният кмет ще пасува за 22 октомври.

Поне да отговорим на първия въпрос - не, десните не се провалиха и не поднесоха никаква изненада. Така или иначе - почти никой не очакваше единение от тях.

И с това те напълно сбъднаха прогнозите и потвърдиха очакванията.