Как може?! Смолянските мечки въобще не ги е еня за имиджа на екоминистерството ни, Нона Караджова, и като цяло - за рейтинга на министър-председателя и ГЕРБ.

Животинките си живеят в гората, плашат от време на време хората (за съжаление понякога с трагичен завършек) и въобще не се интересуват от графика на министерството (за по-кратко - МОСВ).

Вчера - след поредното нападение на мечка, при което тежко пострада жена, от МОСВ изразиха съжалението си, че нападението е станало само няколко дни преди у нас да пристигнат поръчаните средства за защита от мечки.

Как може тази смолянска мецана да не знае датата 19 юли, когато тези средства (и всичките все за Смолян предназначени) пристигат у нас.

Бихме хвърлили вината върху животинчето, без да се замислим, ако нямаше едно „малко" уточнение.

Екочиновниците обявиха, че процедурата по поръчването на „антимечешките" неща е задействана веднага след смъртния случай, предизвикан от нападение.

Справката показа, че това е станало на 17 май, което означава, че по някакви неведоми пътища въпросните средства срещу мечките пътуват до България и Смолян два месеца. Че то още малко и мечките лягат за зимен сън и тогава спокойно МОСВ може да спести спецматериалите за догодина.

Сигурно е, че това не е най-сериозният проблем, пред който са изправени в екоминистерството ни. Но като помислим как искаха да я свършат с ГМО-то, а също и за спрените ни права за търговия с емисии, то явно „мечешкият" проблем е лесно обясним.

Хубавото е че от управлението на ГЕРБ е минала само година, остават още три, през които ведомствата ни ще могат да се опитат да действат адекватно и най-важното - бързо.

Но ако и догодина смолянските мечки са по-бързи от екочиновниците, например, то ГЕРБ може да си остане и с две години управление във визитката.