Будната кома е състояние, предизвикващо изключително страдание и огромни щети както на болния, така и на неговите близки и приятели.

Макар терминът да не е строго медицински, хората в будна кома предизвикаха през последните години състраданието и съпричастността на широката ни общественост.

Не така обаче стои въпросът с един друг много важен орган - държавен, който изпадна в дълбока будна кома. В скоби - той не заслужава никакво състрадание и съпричастност.

Дълго време боледуващият ни парламент е в това състояние, тежко засегнало от 1-вия до 240-тия така наречен народен представител.

Състоянието на органа се характеризира с това, че видимо е добре, основни негови органи функционират нормално, най-вече при усвояване на бюджета на парламента и ползването на депутатското кафе и лимузини.

Ментално обаче органът е в тотален ступор. Комуникацията с него е невъзможна, той от своя страна не проявява никакви реакции и признаци, че разбира какво се случва в и със заобикалящата го среда.

От време на време все пак някой от 240-те му вътрешни органи симулира някаква комуникативна активност, но не и адекватност.

Тя се изразява в редовни кулоарни брифинги (поради липса на нормални пленарни заседания), в които се прелива от пусто в празно, говори се почти едно и също, като характерното - освен редовните пристъпи на агресия и буйстване - е, че на следващия ден поведението и реакциите са почти противоположни на предишни декларации и уверения.

Колкото и банално да звучи, народните представители май са само представители, незнайно на какво, тъй като будната кома най-вероятно не им дава възможност да осмислят понятието и съдържанието на „народен".

А непрекъснатите уверения, че всичко, което вършат е за хората, спокойно можем да ги отдадем на тежката форма на заболяването, тъй като няма никаква логика в подобни твърдения.

С „две думи" ситуацията е довела до там, че колкото и не ни се иска - тъй като звучи песимистично и не по европейски - ще трябва да повторим байганювата констатация, че „всички са маскари".

За край - една добра, една лоша и една още по-лоша новина.

Добрата е, че много скоро органът с будната кома ще отиде в историята. Лошата е, че наесен се задава подобен, а по-лошата - че в него ще бъдат част от същите днешни 240 симптома.