„Последният мохикан на Европа" чешкият президент Вацлав Клаус продължава да се инати и упорито да измисля какви ли не препятствия пред ратификацията на тъй очаквания от ЕС Лисабонски договор.

Фактът, че забравя обещанията си да подпише, не е от възрастта. Просто е твърде хитър, за да съумее да си отвори нови вратички, през които да се шмугне и все пак никой да не може да му каже нищо строго - живеем в демократични времена.

И все пак той е пример за това как малките могат да въртят големите на пръста си - световните медии го нарекоха Астерикс.

Лошото е, че в битката срещу Рим, верният му другар Обеликс липсва (а можеше това да е Полша - без да се сравнява самият Качински с героя разбира се).

И докато Меркел и Саркози се готвят за излъчването на външен министър на ЕС, а Великобритания подготвя Блеър за европейски президент (всичко това според въпросния Лисабонски договор), Вацлав Клаус пътува до Русия и уверява Медведев, че няма да промени мнението си.

Винаги има какво ново да се измисли - а чешкият президент има въображение.

Все пак има зад гърба си „банда" сенатори, които да подклаждат враждата и да дават нови основания за безсънни нощи на европейските лидери.

Чешкият премиер Ян Фишер обеща, че Прага ще подпише до края на годината.
Относно Чехия не става въпрос за „да" или „не", а за това кога, обеща Фишер пред Барозу, Райнфелд и Бузек.

Все пак срещата не се състоя очи в очи - за късмет или просто по ирония на съдбата, самолетът на чешкия премиер се развали и той не успя да излети за Брюксел.

Символи, метафори или не - Брюксел чака само подписа на Клаус да кацне върху Договора от Лисабон.

Влизането му в сила се отлага вече с година и въпросът е докога ЕС ще чака и ще зависи от приумиците на един единствен човек, президент със самочувствие и явно решен да не им се даде....

Клаус не е скептичен, както често го определят - „евроскептикът Клаус" - той е много повече. Вече нищо не може да учуди никого, въпросът е кога на ЕС ще му писне...

Как ще свърши всичко това? И кога... Може би пък президентът е решил да направи подарък за рождения ден на Барозу - като подпише, или... случайно се оттегли от политиката.

Всичко това е в кръга на шеговити асоциации без никакъв намек.

Все пак рожденият ден на Жозе Мануел Барозу е на 23 март... Клаус има време, а и все пак сме спокойни - Прага обеща: До края на годината подписваме.