Който е очаквал „безпрецедентното събитие" в най-новата ни политическа история, ще трябва още да почака.

Шоуто „импийчмънт на държавния глава" не се състоя. Или по-скоро, случи се само прологът му - дебатите в парламента.

Но това не се брои, защото народните ни избраници като разберат, че ги дават пряко по телевизията, винаги правят шоу.

Може да се каже обаче, че героят на деня е... Яне Янев. Лидерът на РЗС търпеливо няколко месеца изчака удобния момент и дочака да си го върне на ГЕРБ за разтурената си парламентарна група.

Янев хитро издебна нужния му повод да лисне вода под инициативата на ГЕРБ за импийчмънта, като ги остави без две трети мнозинство минути преди началото на дебата.

И за да използва минутката слава, гръмовно обяви, че ще сваля Бойко Борисов от власт. Но за това - друг път.

Да се върнем за малко на петте часа парламентарни дебати, за да констатираме категорично, че нищо не се е променило под покрива на голямата бяла сграда на пл. „Народно събрание".

Дали ще е вот на недоверие, дали ще е обсъждане на бюджет или банален парламентарен контрол - лексиката и страстите са едни и същи, героите (с малки изключения и нови попълнения) - също.

Вярно, голяма част от атаките, квалификациите и обвиненията ги понесе задочно (тъй като много добре знае, кога и къде да не се появява) президентът Първанов.

Но имаше моменти, в които трудно можеше да се разбере дебатът за импийчмънт на президента ли е, за вот на недоверие към кабинета ли е и всъщност кой е настоящият премиер - Сергей Станишев, или Бойко Борисов.

А иначе началото бе зададено добре от Любен Корнезов, който искрено се забавляваше в изказването си с оборване на наистина смешните и абсурдни мотиви за импийчмънта, измъдрувани от управляващите.

Всъщност, защо пък Яне трябва да сваля Борисов, като премиерът нищо чудно да бъде свален от своите си хора с все по-често демонстрираната от тях явна некомпетентност по всякакъв род въпроси.

Тук в скоби можем да отбележим, че сигурно вече се въртят облози, колко време ще е нужно на парламентарната шефка Цачева да научи правилника на НС и да започне да води заседанията малко по-адекватно.

Едно е сигурно, и настоящият парламент - както предходните - винаги е готов да хвърли на вятъра N брой пленарни часове в безмислени дебати по измислени поводи.

Жалко, защото от 240-те очакваме да управляват страната - за благоденствието на народа. Явно и тези няма да са и ще трябва да чакаме други 240.

Тъй като обаче сега сме в нещо като премиерска, а не парламентарна република (то може и да е за добро) от Борисов се очаква да дръпне повода на депутатството си. Сиреч - като не помагате, поне не ми пречете да върша работа.

Защото той е отговорен - и за бъдещето на държавата, и за тези „мъртви души", които с името и авторитета си вкара в парламента.

И тъй като сме в навечерието на Великденските мистерии и в духа на Христовото Възкресение, то нека да уверим премиера Борисов, че явно му е писано сам и докрай да пие горчивата чаша.