Вотът на доверие към Сергей Станишев е гласуван без разисквания, въпреки възраженията, че е неправомерно да се търси такъв вот, защото  Националният съвет на БСП не го избира за лидер, заяви Георги Близнашки.

„Резултатът е 122 „за" и 29 „против". Тези 29 гласа са златни гласове, тъй като те гарантират бъдещето на партията." - категоричен е Близнашки(.

Той допълни, че дискусията по същество на пленума е започнала с принципно изказване на Александър Лилов, който е подчертал, че БСП  трябва да погледне фактите в очите, дори те да са нелицеприятни.

Според него БСП никога досега не е губила избори толкова катастрофално.

По време на дискусията е изразена позиция, че има отчуждаване на периферните гласове и БСП разчита само на твърдия си електорат.

Георги Близнашки, който е настоял за оставката на Станишев, е убеден, че  ще има кандидатури за лидерския пост.

По думите му, засега „има едно упорство да се запази сегашният лидер".

Той констатира, че на днешното заседание е липсвала голямата тема за корупцията и че няма фигура от мащаба на Николай Добрев, която „да повдигне завесата".

„Има злоупотреби във властта на нашето управление, Ние не можахме да намерим сили да разобличим онези фигури в нашите редици, които така или иначе злоупотребяваха. Така че, остава да го научим от тези, които дойдоха на власт." - коментира още Г. Близнашки.

Той не назова хората, които са се възползвали от властта, но подчерта, че  сред социалистите се коментира за наказателно преследване на тези, които са извършили злоупотреби.

„ДАНС не можа да си свърши работата в тази посока - да разобличи злоупотребите във висшите ешелони на властта." - допълни Близнашки.

Той заяви, че се е изненадал от факта, че Станишев е оправдал  предизборната кампания на БСП. По думите на лидера, тя е мобилизирала  червения електорат.

Според Близнашки се упорства с тезата за успешния мандат. По думите му, ниският вот за червените е резултат именно от управлението, което не е било достатъчно добро.

Той определи въвеждането на плоския данък като ултрадясна мярка и изтъкна, че БСП не е обещавала на избирателите си въвеждане на плосък  данък. По думите му, мярката е наложена силово, без дискусия в червените редици.

Георги Близнашки намекна, че от плоския данък са спечелили олигарсите, като посочи за пример заместник-министър на финансите, който е подкрепил плоския данък и междувременно е участвал в множество бордове. Предполага се, че така той си е осигурил годишна печалба от около 200 хиляди лева.

Ако печалбата му се е облагала с прогресивен подоходен данък, от нея в бюджета на държавата са щели да влязат много повече средства, докато с плоския данък заместник-министърът е спестил за 1 година сума, достатъчна за закупуването на мерцедес s-класа, смята Близнашки.

Той не пожела да назове конкретно име, но на журналистически въпрос дали става дума за Кирил Желев отговори: „На прав път сте."