Комисията за защита на потребителите (КЗП) направи близо 30 инспекции в магазини и заведения в цялата страна. При три от тях бе установена продажба на опасния газ. В тези случаи инспекторите на КЗП са взели проби и са издали заповеди за временно спиране на продажбите, съобщават от пресцентъра на БСП.

Още вчера лидерът на левицата и министър на икономиката и индустрията в оставка, Корнелия Нинова, разпореди на КЗП да извърши проверки в цялата страна за продажбата на райски газ.

На много места проверяващите екипи са установили, че търговците са получили нареждане за спиране на продажбата на продуктите. Такива случаи има и при онлайн търговията, където съдържанието, касаещо продажбите на райски газ, е свалено или е замаскирано под формата на балони.

Онлайн проверките са установили още, че за повечето сайтове, предлагащи райски газ, няма информация кои са собствениците. До платформите за онлайн търговия са изпратени разпореждания да информират незабавно кои са лицата и фирмите, които продават чрез тях от опасния продукт.

На нарушителите ще бъдат връчени заповеди за спиране, а ако не го направят, ще им бъдат наложени санкции до 25 000 лв.

Проверките срещу продажбата на райски газ продължават и днес, като екипите на Комисията за защита на потребителите ще продължат обиколките си по магазини и заведения до късните часове на нощта.

"Проверките вече дават резултат. Ще бъдем безкомпромисни. Ще впрегнем всички усилия да защитим децата си", категорична бе Нинова.

Омбудсманът иска продажбата на райски газ да се забрани със закон

Омбудсманът иска продажбата на райски газ да се забрани със закон

Диана Ковачева внесе в парламента предложението си