Близо 4 000 семейства са лишени от детски надбавки от началото на учебната година досега заради това, че децата не посещават редовно училище.

Това съобщи социалният министър Емилия Масларова, цитирана от БНР.

"Има директори на училища, които заобикалят закона, за да запазят работните места на учителите", каза още Масларова.

По думите й това е проблем, чието решение социалното ведомство ще търси съвместно с Министерството на образованието и науката.

„Когато ние санкционираме един месец децата, които не ходят на училище и спрем помощта, санкционираме ги втори месец и спрем помощта, на третия месец директорите или учителите дават бележки, че децата ходят на училище, за да не им се намаляват паралелките и да не губят своите работни места. И Министерството на труда и социалната политика твърдо счита, че ако не си обединим усилията да предотвратим това безотговорно отношение на родители и на всички нас като общество, то след някоя друга година ще се чудим, че не можем да намерим квалифицирана и подготвена работна сила,"  допълни министър Масларова.

През 2007 г. над 1000 семейства са декларирали неверни доходи, а 50 хил. искат да получават социални помощи, но без да полагат задължителния петдневен обществено полезен труд.