Въпроси без отговори. В това се превърна диалогът между бившия и настоящия министри на икономиката Петър Димитров и Трайчо Трайков за финансиране на държавното участие в проекта "Белене".

По време на петъчния парламентарен контрол Димитров цитира изказвания на наследника си Трайков, че държавното участие в АЕЦ "Белене" е в размер на 5 млрд. евро. "Кой и кога е казал такова нещо, откъде се появиха тези 5 млрд. евро", попита бившият икономически министър.

"Вие кажете от къде щяхте да вземете 5 млрд. евро за да гарантирате държавното участие?", вместо отговор с въпрос отговори Трайчо Трайков на питането на Петър Димитров и подчерта, че бившите управляващи са предвидили 600 млн. лева държавни гаранции за проекта.

Червеният депутат на свой ред заяви: "Продължава салтоморталето" и обвини Трайков, че правителството на ГЕРБ е изгонило европейския инвеститор в проекта RWE.

За доказателство той цитира статии на френския Figaro, в които се посочва, че новото правителство не било добре разположено към Москва, а липсата на категоричност ще има ли АЕЦ "Белене" или не, е прогонила инвеститора.

„Схемата беше ясна", категоричен бе Петър Димитров и допълни: "Ако мислите, че има банки, които няма да дадат кредит при държавна гаранция, много се лъжете."

Отделените 600 млн. лева нямало да се плащат от българските граждани, според червения депутат.

Той "атакува" Трайчо Трайков, завявайки, че кабинетът на ГЕРБ тази година е изхарчил 4 млрд. лева, а за следващата са предвидени за харчове 2 млрд. лева - средства, „за да ги изядете, а не да построите „Белене".

„Да кажете, че държавно-гарантираният дълг не влиза в дефицита поставя под съмнение, че сте добър икономист", репликира министър Трайчо Трайков.