Половин милиард лева за 6 месеца са привлечените нови инвестиции в България за последните 6 месеца.

С тази равносметка излезе на брифинг служебният министър на икономиката Даниела Везиева в края на мандата на служебното правителство. На специална церемония в четвъртък тя връчи три сертификата клас А по реда на Закона за насърчаване на инвестициите. Получиха ги три компании, активно инвестирали в материална база и човешки потенциал у нас въпреки кризата.

"Моите най-искрени благодарности към тези компании, които инвестираха в периоди на кризи, в периоди на несигурност. Те не само доразвиха своите производства, а започнахме да говорим за зелена икономика, да правим крачки към кръгова икономика", каза Везиева.

Над 1500 работни места. Това е другата равносметка от работата на служебния кабинет в сферата на насърчаването на новите инвестиции. "Можем да кажем, че след 6 месеца направихме такъв преход, че да можем да говорим за България като страна, в която е добре да се инвестира", смята икономическият министър.

Намаляването на регионалните дисбаланси и развитие на нов тип икономика - кръгова и зелена. Тази основна цел изтъкна началникът на Министерството на икономиката.

Именно с тази цел ще бъде инвестирана значителна сума в развитието на индустриални паркове по места. Парите ще дойдат от Плана за възстановяване и устойчивост - над 423 милиона лева. Целта е да се стимулират управниците на малките населени места да привлекат ключов инвеститор.

Ще се инвестира в 3 типа инфраструктура. "Довеждаща, техническа и социална инфраструктура. Първата са пътищата, втората - самите индустриални мощности, третата - центрове за обучение, детски градини и т.н.", уточни Везиева.

Все още няма финализирани инвестиционни намерения от над 600-те желание за инвестиции, за които анонсира бившият икономически министър Кирил Петков, се разбра от думите на Везиева на въпрос на News.bg.

"От писмото за инвестиционно намерение до реализацията минават от 6 до 8 месеца", допълни шефът на Българската агенция по инвестиции Стамен Янев. В момента обаче в процес на сертификация били 28 проекта на обща стойност 800 милиона лева.