52 млн. лв. са необходими за ремонта на военните хеликоптери. Тези разчети е представил военният министър Красимир Каракачанов пред премиера Бойко Борисов на вчерашното заседание на Министерски съвет. Министър Каракачанов бе изслушан от депутатите в ресорната комисия по отбрана във връзка с трагичния инцидент, при който загинаха двама пилоти от борда на разбилия се военно-транспортен вертолет Ми-17.

Сега стана ясно, че няма нито един летящ Ми-17, който е и най-необходим в пожароопасните сезони, тъй като може да носи до три тона вода. Министър Каракачанов заяви, че при необходимост ще се търси помощ от наши съседи.
Той каза още, че парите за ремонт на хеликоптера Ми-17 са заложени и той е готов за ремонт още от началото на годината, но бюрократични спънки по обжалвания на процедурите, спират изпълнението на ремонта вече шести месец.

Пред журналисти Каракачанов уточни, че е представил разчетите, които са необходими за вдигане хеликоптерите, които са на земята, и второ, е направил предложение за промени в Закона за обществените поръчки, с които да се спрат абсурдите - фирми, произвеждащи чорапогащници или банички да обжалват обществени поръчки за ремонти на военна техника.
По думите на министър Каракачанов предложенията следва да бъдат съгласувани с Агенцията по обществените поръчки.

"Продължавам да смятам, че когато става въпрос за бойна техника, когато заводите за ремонт на бойна техника, са собственост на Министерство на отбраната - за каква обществена поръчка говорим и защо да даваме възможност на фирми, които нито са заинтересовани, нито могат да изпълнят подобни неща - да обжалват обществени поръчки", попита Каракачанов.

Той уточни, че вчера след заседанието на Министерски съвет е запознал с тези си предложения колегата си Томислав Дончев и финансовия министър Владислав Горанов. Въпросните 52 млн. лв. ще бъдат необходими в следващите две години. Стана ясно, че за всеки от хеликоптерите Ми 17 са необходими по 5 млн. лв. малко повече са парите нужни за Ми 24, а за кугърите около 8-9 млн. лв., за трите хеликоптера Бел сумата е около 3 млн. лв.

Обсъжда се и възможността за сключване на предварителни договори за ремонт на военна техника при условие, че изпълнението им започне при наличност на финансов ресурс. "Самата процедура със заводите, които трябва да доставят резервните части, се обжалва - по добре да имаш сключени предварителни договори", коментира Каракачанов.

Относно трагичния инцидент с хеликоптер на авиобаза "Крумово" стана ясно, че министърът очаква в срок от един месец да бъде готов доклада на военна полиция за случилото се. Депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев настоя да бъде направено така, че семействата на двамата загинали пилоти да усетят подкрепа от страна на държавата още от следващия месец.

Депутатите обсъждаха още и спорния момент с нальота на военните пилоти. Министър Каракачанов призна, че "каквото и да си говорим" - нальотът е крайно недостатъчен и за вдигането на военната техника във въздуха са нужни пари. Той коментира, че отношението на нелетящите към летящите е две към едно, което е крайно недостатъчно.