България e в групата държави с високи нива на човешко развитие, сочи публикуваният днес Индекс на човешкото развитие (ИЧР), който е неотменна част от Доклада за развитието на човека.

В Доклада за 2006 година на Програмата на ООН за развитие,  България се нарежда на 54-то място от 177 страни със стойност на ИРЧ от 0.816.

Индексът (ИРЧ) обхваща три измерими аспекта на човешкото развитие - дълъг живот в добро здраве (измерен по продължителността на живота), образование (измерен по нивото на образование на възрастните и записваемостта в училищата) и добър стандарт на живот (според паритета на покупателната способност и доходите).

Индексът не е в никакъв случай сумарна мярка за човешко развитие. Но той поглежда отвъд брутния вътрешен продукт към едно по-широко определение за благосъстоянието. Индексът за развитието на човека се публикува всяка година от 1990 г насам.

През последните три години България се изкачва с по едно място в класацията по индекс на човешко развитие. Тази тенденция е валидна и за повечето страни от Централна и Източна Европа и страните от ОНД -  след катастрофичен спад в първата половина на 90-те години, те отчитат много високи нива на човешко развитие от началото на новото хилядолетие. 

През миналата година страната беше на 55-то място като за първи път след годините на българския преход попадна в групата на държавите с високи нива на човешко развитие. Новата класация е изготвена от офиса на глобалния доклад за човешкото развитие въз основа на статистически данни, валидни за 2004 година.

Първите пет места в класацията, според оповестения днес Индекс за развитието на човека, се заемат от Норвегия, Исландия, Австралия, Ирландия, Швеция.
На последните места от 174 до 177 са Буркина Фасо, Мали, Сиера Леоне и Нигер.
За сравнение между България и някои от новите страни членки на Европейския съюз - Словения заема 27-мо място, Кипър - 29-то, Чешката република - 30-то, Унгария - 35-то, а Румъния е на 60-то място.

Индексът се оповестява като част от доклада за човешкото развитие на ПРООН за 2006 година, озаглавен «Отвъд недостига: властта, бедността и световната водна криза». Представянето на доклада е в Кейптаун, Южна Африка.