Тромаво управление, дълги управленски вериги за вземане на решения, усложнени бюрократични процедури. Това са част от проблемите на МВР, които вътрешният министър Румяна Бъчварова очерта пред вътрешната парламентарна комисия, която обсъди идеите за промени в Закона за МВР.

От изложението на Бъчварова стана ясно, че 45 260 са щатните бройки в МВР. От тях 34 256 са полицаи, пожарникари и спасители. Администрацията се състои от 4200 служители, а лицата в системата на МВР по трудов договор са 6804.

Румяна Бъчварова изтъкна недостатъчните средства за защита на служителите, остарелите технологии, както и неподдържаните информационни системи. Условията, при които работят служителите, са далеч от необходимото, заяви силовият министър.

Между 4000 и 4500 души годишно напускат системата. Също така, както тя обясни, 91 % от бюджета на МВР е за заплати на полицаите.

По думите на Бъчварова основните цели на предлаганата от нея реформа е финансово стабилизиране на МВР. Стана ясно, че 5 млн. лева годишно са капиталовите разходи на повереното й ведомство.

Планира се финансово изчисляване на стойността на спецакциите. Реформата предвижда преди всяка операция да се прави финансово анализ, колко ще коства тя на МВР.

Един от най-спорните моменти е намаляване на платения годишен отпуск на полицаите от 30 на 25 дни, което ще се отнася за новопостъпилите служители.

От думите на Бъчварова стана ясно, че 30 % от бюджета на МВР е за плащания на полицаите за извънреден труд, за нощен труд, както и за работа по празниците. От намалението на отпуските МВР ще спести 16 млн. лева годишно. Това щяло да позволи на ведомството да назначи още 660 служители, например.

Другата спорна промяна, която не среща подкрепа на синдикатите, е намаляване на обезщетението при пенсиониране от 20 заплати на 12. От тази мярка МВР ще пести 30 млн. лева на година.

Стана ясно още, че в момента МВР охранява безвъзмездно частни съдебни изпълнители. Реформата на Бъчварова предвижда оттук нататък те сами да си заплащат тази услуга.

Отваря се и възможността бивши служители на МВР да бранят границата и да се включат в охраната на обекти, пазени от силовото ведомство. Само в София 506 са охранителните постове.

Чрез имотните декларации ще се следят служителите на МВР дали са се корумпирали или не.

По думите на Бъчварова от предвидените от нея мерки почти 65 млн. лева ще се спестят от разходите за персонал, което пък ще позволи както модернизация на МВР, така и по-високи заплати за служителите.

Галентин Грозев от синдикат „Сигурност” не хареса предложенията. Този законопроект почива на финансовата целесъобразност, каза той. Ние не сме търговска фирма, посочи Грозев. Няма ясен план какво се иска от министерството и от нас, недоволен е той.

В момента около 1000-1100 лв. е заплатата на служителите на реда. От спестяванията, предвиждани от Бъчварова, тя би трябвало да стане според Грозев 1800 лева.

От КНСБ пък поискаха законът да се разгледа в тристранката.

Венцислав Станков от Синдиката на огнеборците и спасителите заяви, че тяхната дейност се неглижирала от ръководството на МВР. Той настоя главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” да стане държавна агенция, която да е на подчинение на премиера.

Депутатът реформатор Атанас Атанасов се оплака от недофинансирането на сектор „Сигурност”. Не може целта на реформата да са дребни икономии, критикува той.

Красимир Янков от БСП призова всички да се вслушат в гласа на служителите на МВР. По думите му министърката е изтъкнала, че цел на реформата е улесняване на управлението на МВР. За целта то се разгражда, опасява се той.

„Това било алтернативата на развитие, защото трудно се управлявало сегашното министерство. Да така е, управлението на системата за сигурност, осигуряването на живота, здравето и имуществото на българските граждани е труден и отговорен процес и е призвание, не е за всеки, работещите в този сектор му се посвещават”, коментира още червеният депутат.

Цветан Цветанов деликатно захапа Румяна Бъчварова, подчертавайки, че едва сега се запознал с платформата за реформа в МВР. В нито една предизборна програма няма упоменати такива текстове, недоволен е той.

 Заместник-председателят на ГЕРБ се закани между първо и второ четене на промените да организира още една среща. Според него за реформата били нужди неотложни краткосрочни, както и дългосрочни стъпки, които да се набележат. Освен това трябвало да се каже как ще се отговори на очакванията на хората за битовата престъпност.