Правителството одобри Списък на ключови индустриални паркове със стратегическо значение за страната.

Той беше предложен от Министерството на икономиката и индустрията и Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

От Министерския съвет посочват, че съвременната индустриална политика има за цел да хармонизира и насочи хоризонталните политики и междусекторни подходи, които променят бизнес средата, насърчават предприятията да използват енергийно ефективни и екологосъобразни технологии и иновации. Един от ключовите елементи за развитие на предприемаческата и бизнес среда е териториалното планиране. Обособяването на територии с цел привличане и реализация на индустриални инвестиционни намерения е предмет на приетия през 2021 г. Закон за индустриалните паркове.

Изготвен е анализ за определяне на ключови индустриални паркове със стратегическо значение за балансираното териториално развитие на страната, въз основа на който е предложен Списък на ключови индустриални паркове със стратегическо значение.

Той включва седем от регистрираните 12 индустриални парка, като два от тях са в Северозападния регион за планиране и по един във всеки от останалите региони за планиране. Индустриален парк София-Божурище, Индустриален парк-Бургас, Индустриален парк Плевен - Телиш, Индустриален парк Видин, Индустриален парк ЛВЗ (Русе), Индустриален парк Шумен, Индустриален парк Карлово.