Проблемът с битовата престъпност е изключително важен за мен и гарантирам, че ще направим всичко възможно да постигнем устойчиви резултати в борбата с този вид престъпност.

Това обещание направи вътрешният министър Цветлин Йовчев пред депутати от Комисията по вътрешна сигурност към Народното събрание.

Предприети са комплекс от мерки, като е променена организация на патрулно-постовата и оперативно-издирвателната дейност, което ще позволи полицаите да бъдат там, където има нужда от тях и също така да има много по-голям контрол върху лицата, които са потенциални извършители на престъпления.

Имаме снижение до 71% на битовата престъпност на места, където е проведена специализираната операция на МВР, състоящата се в изпращане на сили на жандармерията по малки населени места, похвали се Йовчев. Силовото министерство възнамерява жандармерията непрекъснато да бъде натоварена с подобни действия, а не да си стои в казармите, посочи той.

Ръководството на МВР разчита след влизането в сила на новия Закон за МВР да се организира много по-добре дейността на извънщатните сътрудници, което да доведе до още по-голямо намаление на престъпността в отдалечени райони.

Министър Йовчев представи пред народните представители и още една идея за осигуряване на присъствие на лица, които да следят за реда.

Става дума за програма между вътрешното министерство и Министерството на труда и социалната политика, по която да се наемат на временна заетост хора, които да се изпратят в райони, в които общината няма средства и няма ресурс за извънщатни служители към МВР. На този етап това е само идеи, подчерта Йовчев.

По отношение на противодействието на престъпността като цяло, Йовчев посочи, че един от най-важни елементи е превенцията. В тази връзка ще бъде създаде Дирекция "Превенция" която ще се занимава със следването на подготвената програма за превенция, включваща ефективно наблюдение на криминалния контингент и определяне на факторите, които се явяват способстващи за криминално поведение, обясни Йовчев.

В тази връзка министърът е имал посещения в Израел и Унгария, като вече имаме подписано споразумение за сътрудничество с Израел, въз основа на което ще се осъществява обмен на експерти. Там е разработена подобна програма, която е дала отлични резултати, посочи Йовчев. Сходен е опитът и на Унгария, като се събира информация и от други държави с успех в тази посока.

По време на днешното заседание на вътрешната комисия Йовчев отговори и на въпроси, свързани с дейността на КАТ и стационарните камери по пътищата.

Трябва да помислим за тяхното увеличение и да вървим към все по-малко влияние на човешкия фактор, обясни визията си Йовчев. Той е издал заповед за въвеждане на различна организация, като "Пътна полиция" ще трябва да заема места преди опасния участък, а не след него, за да се намали риска и възможността от произшествие.

Такава е практиката в Европа, трябва да има ясно обозначени камери и действията на полицията да са такива, че да предотвратят рисковете, подчерта той и обяви, че е ограничил възможността да бъдат спирани "просто така" превозни средства. Има и телефони за сигнали при подобни случаи, а контрол ще осъществява и ГД "Национална полиция. Инспекторът пък ще провежда внезапни проверки дали се спазват заповедите.