Депутатът Димитър Абаджиев напуска ДСБ, парламентарната група на ДСБ, длъжността евронаблюдател и поста председател на Фондация "Демокрация".
Това съобщи самият Абаджиев, цитиран от Дарик радио.

Мотивите за решението ми са свързани с радикалното разминаване между вижданията на ръководството и на мнозинството в ДСБ и моите за политиката, която трябва да води ДСБ, неспособност да се води дебат.
Всичко това ми напомня за задушаващата атмосфера в СДС тогава, когато напуснахме СДС, коментира Абаджиев.

Няма да се обърна назад и да хвърля камък срещу никой, за да имам сила и вяра да продължа напред, защото оставам в политиката, допълни той.

Абаджиев остава в парламента като независим депутат, освен това от известно време се говори, че Абаджиев ще бъде едно от основните действащи лица в бъдещата политическа формация на Бойко Борисов ГЕРБ.
Последното обаче за момента се опровергава от Абаджиев.

Лидерът на ДСБ Иван Костов заяви от своя страна, че с напускането на партията Димитър Абаджиев е огорчил много хора. Костов посочи, че Абаджиев е могъл да остане в ДСБ и да защитава тезите си вътре в партията.

Той обясни, че на разширеното заседание днес на ръководството на партията, членовете на партията и председателите на местните организации е имало и други критични изказвания, но те , по думите му, са били доброжелателни и позитивни, а не целящи да всеят вътрешно партийна суматоха.

Иван Костов подчерта, че с напускането на Димитър Абаджиев силата на ДСБ няма да намалее. Той допусна, че Абаджиев вероятно има лични мотиви за напускането си, свързани с политическата му кариера в бъдеще.