Политическата система ще бъде разтърсена с един успешен референдум, независимо какви са въпросите. Това заяви кандидат-президентът от АБВ Ивайло Калфин по време на пресконференция на коалицията, която го издигна – „Калфин президент“. В обединението, стоящо зад Калфин, влизат седем партии: ПП АБВ, ПП „Обединен блок на труда-Български лейбъристи“, ПП „Българска партия либерали“, ПП „Федерация Активно гражданско общество“,, ПП „Движение Гергьовден“, ПП „Партия на зелените“ и ПП ГОРД.

АБВ се заканиха да подкрепят референдума на шоумена Слави Трифонов и активно да агитират за участие в него. На базата на досегашния опит, Калфин подчерта, че провеждането на референдум е изключително трудно. „Законът е такъв, че пречи на хората да изразяват мнението си“, посочи той.

АБВ ще подкрепят със „за“ и трите въпроса.

До момента формацията на Първанов е единствената парламентарно представена партия, която е заявила подкрепата си за референдума, подчерта зам.-председателят  на ПГ на АБВ Мариана Тодорова.

От партията на Георги Първанов обаче имат и някои забележки. По първия въпрос считат, че смесената система би функционирала доста по-добре, отколкото чисто мажоритарната в два тура. „При смесената система се запазва пропорционалният характер, но се избират личности“, коментира Тодорова. АБВ са „за“ задължителното гласуване, но са против отнемането на граждански права.

„Ще видим как ще сработи то на тези избори, за да може да се подобри тази практика, но сме срещу дерегистрацията и отнемането на граждански права“, поясни Тодорова. По отношение на въпроса за намаляването на субсидиите, още преди в платформата си АБВ настоявали за това, но след задълбочен анализ.

Почетният председател на ПП „Движение Гергьовден“ Любен Дилов-син също обяви подкрепата за референдума, въпреки че имат забележки по формулировките на въпросите.

Може да не сме съгласни с много от средствата, които използва Слави Трифонов, може да не харесваме песните му или да се притесняваме дали няма да съвпадне концертът му с този на Миле Китич (истинското име на босненско-сръбския поп-фолк певец е Милойко Китич - б.р.) , но извън всякакво наше притеснение, има един очевиден факт – голямата обществена енергия в подкрепа на този акт показва, че хората искат да не губят постоянно усещането си, че нещо зависи от тях“, коментира Дилов.

По думите му, голямата политическа интрига на предстоящите избори е фактът, че има голяма прилика между кандидатурата на Ивайло Калфин и ситуацията, в която е поставен референдумът на Слави. И двете „явления“ били единствените опозиционни на територията на българския политически живот.

Всички издигнати кандидатури са в услуга на ГЕРБ и това е видимо, подчерта Любен Дилов. Най-ярко проличавал начинът, по който БСП се опитали да убият своята нелоша кандидатура, като свият изключително хората, които биха я подкрепили.

„Станахме свидетели на забавния факт, че наш дългогодишен коалиционен партньор Румен Йончев ни обяви, че сме залитнали вляво, при положение, че той в миналия мандат беше от БСП“, коментира още Дилов-син. Той заключи, че се търсят всякакви аргументи, за да бъде атакувана подкрепата за Калфин.

Калфин бе категоричен също, бюлетината за референдума задължително трябва да се предоставя на гражданите, заедно с бюлетината за избор на кандидат-президент, а не да се дава само при поискване.

Любен Дилов критикува управляващата партия ГЕРБ, определяйки като „пренебрежителен шамар“ към хората решението им да не обявяват кандидата си заради ретроградния Меркурий.