Антикорупционният закон на вицепремиера Меглена Кунева в момента представлява апокрифна литература. Това заявиха от АБВ на пресконференция, на която обърнаха внимание на предлаганите законови промени за борба с корупцията у нас.

"Не можеш да твърдиш с идеологически ентусиазъм, че ще се бориш с корупцията, и в същото време да представяш апокрифна литература", възмути се зам.-председателят на АБВ Румен Петков.

Той обясни, че от два месеца и половина от партията на Георги Първанов искат от вицепремиера Меглена Кунева и екипа й да им предостави актуален текст на антикорупционния закон, за да могат да представят своята позиция. "Такъв текст не ни се предоставя. Предоставени са ни две парчета и това не е адекватно действие", заяви Петков.

Той изтъкна, че АБВ са единствената политическа партия, от която са се срещнали с Кунева, за да обсъдят подготвените от нея законови промени и дори са представили техните критични бележки и предложения.

"Не можеш да искаш подкрепа за нещо, което не е познато никому, боя се, - и на авторите му", продължи да се възмущава зам.-председателят на АБВ.

От партията на Георги Първанов критикуваха и подготвените промени в Закона за МВР. "От 2014-та година до сега това е седмото предложение за изменение на Закона за МВР", посочи Румен Петков. Той обясни, че всяко едно изменение води до промяна на нормативната уредба за работа на служителите на МВР.

"От 2014-та министерството не е имало постоянна твърда нормативна уредба, а това означава, че не е работило ефективно. Със сегашните промени се предвижда една сериозна реогранизация, тоест и 2016-та година сме сигурни, че министерството няма да работи ефективно", предупреди ексминистърът на вътрешните работи.

Като минуси в новия проектозакон за МВР на силовия министър Румяна Бъчварова Петков определи липсата на финансова обосновка колко ще струват промените на министерството. "В системата има много сериозен процес на демотивация. И нека министъра да каже каква е визията за промяна и да потърси широка политическа подкрепа. В противен случай процесът на демотивация ще прерасне в процес на деморализация", настоя зам.-председателят на АБВ.

Искането за разсекретяване на доклада на международната компания "Alixpartners" за активите на фалиралата КТБ същност се е родило първо в АБВ, стана ясно на пресконференцията.

На въпрос как ще коментира вчерашното искане на министъра на финансите Владислав Горанов за разсекретяване на доклада Румен Петков заяви: "това беше първо наше искане".
"Това, че вчера финансовият министър е решил след следобедната си почивка енергично да иска разсекретяване, заслужава похвала", не спести иронията си Петков.

Той уточни, че от АБВ настояват да разсекретяване на целия доклад, а не само на: "четири страници”.
Трябва да ни е ясна технологията, вложителите, кредитополучателите в КТБ. Тоест трябва бъде представен целия доклад, а не да разсекретяваме това, което му се иска на финансовия министър или на премиера", настоя Петков.