Партия АБВ призова ЕС да прекрати преговорите за членство с Турция и да обсъди налагането на санкции, включително ограничаване на пътуванията на турски лидери.

Това се казва в декларация на партията във връзка със случващото се в съседката ни след опита за преврат на 15 юли.

Сред исканията на партията са: Съветът на Европа незабавно да започне стриктен мониторинг върху реалното спазване на Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи от турските власти и пропорционалността на налаганите мерки спрямо различни групи турски граждани; Българското правителство остро да осъди репресиите, предприемани от турските власти и външното ни ведомство да следи дали български граждани са репресирани и да осигури максимална защита на техните права.

Партията „изразява остър протест срещу действията на турските власти, които системно погазват основни човешки права и демократични ценности. Репресиите след неуспелия опит за преврат са непропорционални по интензивност и обхват. Те насаждат страх в турското общество и засягат десетки хиляди граждани”.

Ние категорично не приемаме закриването на 131 медии и арестите на 47 журналисти само за един ден. Подобни действия са предприемали единствено тоталитарни и дълбоко антидемократични режими. Посегателството срещу медии и журналисти е брутален пример за отнемане на правото на мнение и на неговото изразяване. Няма демократично общество, в което тези основни човешки права са отнети.  Международната общност трябва решително да се противопостави както на опитите за промяна на властта по недемократичен път, така и на тоталитаризма и отнемането на основни човешки права, се казва още в позицията.

От партията отбелязват, че международната общност трябва да „прилага еднакви и ясни стандарти към отделните страни”.

„Обратното – двойните стандарти и гузното подминаване на нарушаването на основни човешки права води до ерозия в доверието и съответно – във влиянието на демократичната общност”, заключават от АБВ.