Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов настоя повече средства да се отделят за отбрана, за да бъде наваксано изоставането в инвестициите в сферата. Това предаде БНР.

Според него 2,5% от БВП не са много на фона на всичко, което се случва в света и региона. По думите му не само в България, а в редица страни по света се вижда нуждата от инвестиции в отбраната.

За да наваксаме, за няколко години процентът трябва да бъде повишен, за да може да се решат тези критични необходимости, подчерта той. Адмирал Ефтимов посочи, че ще поиска промени в Закона за отбраната, свързани с придобиването на способности, задържането на военните и социален пакет за тях.

Адмирал Ефтимов и министърът на отбраната в оставка Тодор Тагарев участваха в отриването на изложба за пътя на България към НАТО във Военния музей в София. Тя бе посветена на 20-тата година от членството на страната ни в Алианса.

Тагарев изтъкна, че като член на НАТО може да гледаме с насмешка опитите на някои политически партии да извадят България от военния съюз.

Ефтимов в Белгия напомни, че България вече дава над 2% от БВП за отбрана

Ефтимов в Белгия напомни, че България вече дава над 2% от БВП за отбрана

Морските дронове и дистанционно управляемите системи са бъдещето в развитието на сътрудничеството, заяви министърът по време на визитата си