Строителството на АЕЦ "Белене" не е екологична заплаха. Тази позиция заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов в ефира на Нова.

Той обясни, че ведомството има всички необходими документи, които могат да гарантират екологичната безопасност на строежа. "Имаме всички документи и процедурата е спазена", увери екоминистърът.

Държавата няма да дава гаранции за АЕЦ "Белене", увери Томислав Дончев

Държавата няма да дава гаранции за АЕЦ "Белене", увери Томислав Дончев

ЕС няма полза от такъв остров с нерешени проблеми, заяви той за Западните Балкани

"Има оценка за въздействието върху околната среда относно проекта за АЕЦ "Белене". Тя е спазила изцяло международното законодателство, включително българското", успокои министър Димов.

"От тази гледна точка сме спазили напълно процедурата. Имаме всички документи от екологична гледна точка", категоричен беше Димов.

Той обаче се застрахова, обяснявайки, че когато говорим за реактори, по-скоро е въпрос, които засяга министерство на енергетиката. Така Димов заяви, че проблемът с мястото, където ще се съхраняват отпадъците, е от компетенциите на Министерство на енергетиката.

"Щом има оценка за въздействието, която е действаща, означава, че от екологична гледна точка не е опасно да се построи АЕЦ "Белене", отсече мин. Димов.

Най-лошият сценарий за АЕЦ "Белене" е бездействието

Най-лошият сценарий за АЕЦ "Белене" е бездействието

Теменужка Петкова предлага опция с чужд инвеститор