Разделение и сред управляващите и сред опозицията настъпи при дебата дали парламентът да вземе решение за задействане на процедурата за отваряне на трети и четвърти блок на АЕЦ Козлодуй.

Гласуването по дебатирания почти цял ден въпрос ще бъде утре.

Категорично против предложението за рестарт се обявиха НДСВ, СДС, ДСБ и БНД.
В подкрепа на БСП и ДПС за предприемане на съответните действия за възобновяване на работата на спрените реактори категорично застанаха движение НАПРЕД.

За рестартираното на блоковете на АЕЦ е и позицията на Атака.

Против идеята за задействане на прословутия член 36 от договора за присъединяване на страната ни се обяви министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова.

Тя е категорична, че член 36 е неприложима хипотеза в настоящата ситуация.
Според нея този текст дава възможност за защита, но не и за компенсации. Грънчарова смята, че би трябвало да настояване за европейска подкрепа за проектите ни за предотвратяване на подобни ситуации като тази с газовата криза.

Константин Димитров от ДСБ призова БСП и ДПС да подкрепят предложението му за оттегляне на проекторешението, внесено от енергийната комисия.

Иван Сотиров от СДС упрекна управляващите, че заради конфликтите си не са в състояние да отстояват национални интереси.

Ако бяхте като Гърция, щяхте да вземете пари и от Русия, и от Европа, но вие имате конфликти и не може да отстоявате национални интереси, заяви той.

По думите на Красимир Каракачанов в българския парламент властва егоизмът, а не националната кауза и опозицията се обявява против проекта заради това, че е предложен от управляващите.

Той заяви, че движение НАПРЕД ще го подкрепи и добави: „Ахмед Доган да беше министър-председател и да го беше предложил, щях да го подкрепя".

Министърът на икономиката Петър Димитров разясни член 36 от договора и поясни, че с предлаганото решение за реакторите се цели да можем частично да компенсираме загубите си от газовата криза, както и да получим европейска подкрепа за проектите, които сме представили - връзки с Гърция, Румъния, Турция, разширяване на хранилището в Чирен.

По-рано днес той заяви, че страната ни ще поиска солидарна помощ от ЕС, ако загубите ни от кризата са по-високи от 0,6 процента от БВП на България.

Той бе категоричен, че България ще предяви претенции за понесените загуби директно към ГАЗПРОМ.

По повод съвета, получен от ГАЗПРОМ да отправим претенциите си към Украйна, той подчерта, че нямаме договор с Украйна, не транзитираме газ през Украйна и бе категоричен, че претенциите ще са към ГАЗПРОМ.

Освен това, както посочи той, претенции ще има и към фирмите посредници. От тях една е българско юридическо лице, друга - швейцарско юридическо лице, а само една е директно фирма на ГАЗПРОМ.

Към една от фирмите по договор претенциите е трябвало да се предявяват в тридневен срок от започването на кризата и това вече е направено, съобщи Димитров и уточни, че към другите две фирми претенции ще бъдат предявени в близките дни.