В законодателния орган се провежда информационна инициатива в подкрепа на елиминацията на хепатита. Един от първите информирали се бе атакистът Павел Шопов.

Инициаторите на кампанията го информираха, че вече има лечение и на най-тежките форми на хепатита - Хепатит С. Много ме успокоихте, сподели депутатът. Това е голям пробив, подчерта той и изтъкна, че е запознат как се предава това заболяване.

Акцията е по повод Световния ден за борба с хепатита. Целта на събитието в НС е да се даде гласност на факта,че в момента у нас се реимбурсират от НЗОК всички най-съвременни терапевтични възможности за хепатит С, които дават успех на лечението при 99% от пациентите.

За да бъде елиминиран той обаче, е необходимо да се провежда регулярен скрининг сред населението, тъй като заболяването протича без симптоми и пациентите разбират за заболяването, едва когато вече са настъпили усложнения. Сред най-рисковите групи са хората на възраст 40-65 години, които са имали кръвопреливане или медицински манипулации в миналото, тъй като преди 1992 година кръвните продукти не са били изследвани за вируса.

В момента в света 71 милиона души страдат от Хепатит С. Той е седмата причина за смъртност в света и първата за развитие на рак на черния дроб. В България се предполага,че около 100 000 души са носители на болестта, а около 840 души умират всяка година от Хепатит С и причинените от него усложнения. През 2015 година СЗО прие стратегия за елиминиране на хепатита до 2039 година като акцент в нея са ранната диагностика и лечението на заболяването.