След „Кремиковци” и ЦСКА Александър Томов се завръща в активната политика, за да спаси България и да обедини лявото.

Тази заявка той направи по време на 14-тия конгрес на партия „Българска социалдемокрация – Евролевица”, който протича под надслов „За общ опозиционен блок” и събра представители на БСП в лицето на зам. - председателя на партията Бойко Великов, лидера на БСП София Калоян Паргов, както и лидера на „Движение 21” Татяна Дончева.

Ние се връщаме, от нас има нужда, заяви пред делегатите на конгреса Александър Томов. Той направи остра критика към българския преход. Очакванията на нашия народ бях други, коментира Томов. Хората очаквали по-достоен живот, по-успешно европейско членство и перспектива.

Днес сме най-бедните с най-висока корупция, коментира политикът. Причините за положението в страната са грешната политическа линия. „Днес ние имаме олигархично общество”, недоволен е Томов.

Правителствата се сменят, олигарсите остават, изтъкна още той.

Страната според Томов се нуждае от нова доктрина. Той изтъкна недоволството от тежката демографска криза у нас и подчерта, че прогнозата на БАН е за нови 13% от населението, което се готви да напусне страната до две-три години.

Ще обезбългарим България”, коментира председателят. Той е недоволен, че сме се отдалечили от Шенген, че не са изпълнени приоритетите на страната при еврочленството, че нямаме културни продукти, че нямаме авиация, че нямаме присъствие и в спорта, че нямаме и качествено здравеопазване.

Останаха ни страстните целувки на Бойко Борисов с госпожа Меркел и Жан Клод Юнкер”, констатира Александър Томов.

Той настоява още през март месец да се обявят ясни тези за утрешния ден. Томов настоява да се спаси наличното от България.

Нуждаем се от опозиционно обединение. Нуждаем се от опозиционен блок”, категоричен бе социалдемократът, допълвайки, че се нуждаем и от ясна опозиционна формула.

Обединението се налагало, защото, по думите му, премиерът Бойко Борисов управлява по схемата „разделяй и владей”.

За предстоящите президентски избори Александър Томов предлага да се направят предварителни избори за единен ляв кандидат, като този изборен процес трябва да приключи до края на юни месец. Дошло е време за единение, настоява Александър Томов.

Трябва да загърбим всички обидни думи, допълни лидерът на партия „Българска социалдемокрация – Евролевица”. Томов каза, че още в следващите месеци трябва да се даде курс за национално спасение и обединение.

Гостите от другите леви партии също дадоха заявка, че са готови за ляво обединение. Според Бойко Великов от БСП левицата си е взела поуки от миналото и от илюзиите. „Днес България има нужда от алтернатива”, изтъкна зам.-председателят на червените.

Само обединени можем да представим една алтернатива, изтъкна той, подкрепяйки идеята на Томов за общ опозиционен блок.

„Маята, генът в „Движение 21” е от левицата”, похвали се от своя страна Татяна Дончева, която настоя в политиката да има повече прагматизъм, отколкото лозунги. Важното е котката да лови мишки, а не дали е черна или бяла, посочи още тя. Според Дончева без обединени усилия не може да се пробие стената.

Зелените на Александър Каракачанов обаче не се изказаха особено радушно за обединение с БСП, тъй като столетницата нямала нищо ляво, а и била партия на олигархията.

Еколозите на Каракачанов се оплакаха от латино-мутро-капитализма и настояха за спешна кръгла маса, която да изгради народен фронт.

С технически проблеми стартира конгресът на „Българска социалдемокрация – евролевица”, тъй като българският химн бе спрян по средата, за да последва „Одата на радостта”, на обаче провлачен запис. Химнът на ЕС също не бе изслушан изцяло, за да даде старт на Интернационала.

Конгресът посрещаше делегатите с надписи на масата за регистрация „ГЕРБ = глад” и „ГЕРБ = гроб”, но пък от партията черпеха дошлите с вафли.