Бившият съветник на ДАНС Алексей Петров не отрече, че ще се включи в битката за президентския пост.

"Никога не съм имал политически амбиции, освен че си позволих през 2011 г. да намеря нелоша трибуна, да представя моите прогнози какво ще се случи с банковата система, какво ще стане с малкия и средния бизнес и се оказах лош пророк“, коментира Алексей Петров преди поредното заседание по делото „Октопод“ в Специализирания съд.

Бившият съветник на ДАНС се върна назад в годините и припомни, че тогава е говорил за едни пари, които се намират в частните банки, а могат да отидат в държавната банка, за да служат за инвестиции в малкия и средния бизнес.

Алексей Петров смята, че такива като него никой не ги искал заради това, че мислели нормално и били неудобни за управляващите, които и да са те.

„Ако преценя, че имам нещо важно да казвам, бих го направил, но никога не участвам никъде самоцелно“, отсече той.

Ако сега трябва да анализираме работата на Плевнелиев, като че ли тогава съм имал по-големи шансове, допълни Петров.
Запитан за оценката му за сегашния държавен глава, той изтъкна: „Ако го пратите в университета при студентите, сигурно в онези критерии няма да се вмести изобщо.”

Алексей Петров е съгласен и със заявената позиция от премиера Бойко Борисов, че президентът трябва да бъде надпартийна фигура.

„Президентът е обединяваща фигура и трябва да е надпартиен, трябва да защитава интересите на всички българи", изтъкна Алексей Петров. По думите му, държавният глава има най-сериозното влияние в страната, независимо, че формално, по закон, не разполага с кой знае какви правомощия.