21.5% от хората биха гласували за ГЕРБ, 18.7% за БСП, 8.6% за ДПС. Това показва най-новото изследване на "Алфа Рисърч" за предстоящите местни избори, насрочени за 27 октомври.

До 15% от всички избиратели се очаква да подкрепят листите със специфични местни коалиции. Те се намесват сериозно в местните избори и могат да се окажат силен фактор в предстоящите местни избори, заяви пред БНТ шефът на социологическата агенция Боряна Димитрова.

Според изследването, което тя представи, най-интересните битки се очакват в големите общини, защото там има най-силен сблъсък и противопоставяне.

В местните избори важен играч са и местните играчи, местните листи извън основните политически партии, поясни социологът.

По думите й местните избори са едни от най-мобилизиращите избори. Не случайно е така, защото се решават проблеми, които са най-близко до хората - улиците, училищата, детските градини и канализация, които в най-голяма степен засягат хората.

С най-голямо доверие в България се очертава фигурата на президента Румен Радев - 57% подкрепа. След него се нареждат вицпермиерът Томислав Дончев - 25.7%. Той се отличава с най-висок индекс на доверие сред министрите на правителството на "Борисов-3". С висок ръст на доверие са спортният министър Красен Кралев и силовият министър Младен Маринов. Към настоящия момент управляващите успяват да запазят своя кредит на доверие.

По данни на "Алфа Рисърч" 47% от хората заявяват готовност да участват в изборите. По места липсват ярки опоненти и фигури, които да излязат и да измерят сили. С по-големи очаквания са хората в големите общини, а в малките населени места готовността на хората е да подкрепят сега действащи кметове.

За предстоящите местни избори има ясно разграничение между лява и дясна опозиция, показва изследването на "Алфа Рисърч". То се показва както в политическите скандали, така и в различните позиции на политическите сили, което не дава възможност за създаване на една обща опозиция.