Днес ние надскочихме себе си. Преодоляхме страха си.

Това заяви председателят на новосформирания Мюсюлмански демократичен съюз Али Юзеиров пред news.bg. Попитан за какъв страх говори, той отговори: Страхът от репресивния апарат, от преследване, от това да се крием.

С гордост ще потвърдя, че днес създадохме Мюсюлмански демократичен съюз, посочи той.

Юзеиров добави, че за момента представителите на мюсюлманската общност не са били добре представени.

Това е първата истинска партия, която ще ги защитава
, подчерта той. На въпрос не е ли била до момента ДПС защитник на мюсюлманското малцинство, Юзеиров не даде конкретен отговор. Подчерта обаче, че е личен приятел с лидера на ДПС Ахмед Доган.

Юзеиров добави, че новата партия е открита за всички, които следват моралните принципи на исляма, включително християни.

Председателят на новата партия съобщи още, че тя вече е събрала 2 000 подписа в подкрепа на регистрирането й. Той беше убеден, че до месец ще са събрани необходимите 5 000.

Попитан не се ли страхува от евентуално етническо напрежение след създаването на Мюсюлмански демократичен съюз, Юзеиров заяви: Векове наред българи и турци живеят заедно врата до врата без проблеми. Напрежението идва когато се намесят политиката и медиите.

На въпрос какви ще са целите на новата партия, председателят й отговори: Защита на демокрацията за всички българи, независимо дали са християни, мюсюлмани или цигани.

Попитан дали новото движение среща подкрепата на ромското население, Юзеиров заяви, че до момента ромите не са били представени от нито една политическа сила. Той добави, че онези от тях, които са приели исляма, са реагирали с „голям възторг" на създаването на новата партия.

В заключение Али Юзеиров посочи, че е готов да се кандидатира за президент на България. Попитан от какво е провокирана решителността му, той заяви: Готов съм да се кандидатирам, но също така съм готов да отстъпя, ако някой по-можещ от мен в партията претендира за президентското място. Важна е идеята, а не личността, посочи той.

Али Юзеиров обаче беше доста затруднен в това да обясни каква точно е тази идея, като посочи, че тя се съдържа в приетия днес устав на партията.