Амбицията ни да се присъединим в Еврозоната остава през 2025 г. България ще бъде там, където ѝ е мястото - да взема решения заедно с другите. Разширяването на Еврозоната ще даде един положителен сигнал на източноевропейските страни. Това заяви вицепремиерът и външен министър в оставка Мария Габриел след среща с председателя на Еврогрупата Паскал Донахю в Министерски съвет. В срещата участваха премиера акад. Николай Денков и финансовия министър Асен Василев.

Габриел посочи, че от нас зависи да се противопоставим на популисткия скептицизъм относно приемането на еврото.

Габриел добави, че срещата днес е била добра възможност как България и Ирландия да укрепят стратегическото си сътрудничество. България и Ирландия са стратегически партньори и съюзници и като такива споделяме общи ценности и търсим заедно решения на регионални и глобални предизвикателства, коментира Габриел. Тя благодари на подкрепата на Ирландия, която оказва на България за присъединяването ни в ОИСР и Еврозоната.

Финансовият министър Асен Василев потвърди думите на Габриел, че амбицията да влезем в Еврозоната остава през 2025 г. Приемайки еврото, България за втори път в историята си ще участва в това да контролира, използва и да работи в една световна валута, подчерта той.

По думите му стабилността, която има в момента с валутния борд на еврото се дава стабилност в икономиката ни. Много по-добре ще бъде, когато участваме във вземането на решения в управлението на устойчива валута като еврото, което ще е в плюс на българските граждани и на бизнеса, смята Асен Василев.

Премиерът в оставка акад. Николай Денков посочи, че с Донахю активно се водят преговори за това как се движи България по отношение приемането в Еврозоната. Донахю е част от екипа, който подготвя решенията, които да се вземат през следващите месеци по темата, поясни Денков и представи биографията на председателя на Еврогрупата.

По думите му Ирландия е забележителна държава с приемането на еврото, тъй като тръгвайки от най-ниските нива и благодарение на правилна политика в момента е една от най-развитите държави в ЕС.

Председателят на Еврогрупата Паскал Донахю увери в продължаващата подкрепа на Ирландия за България и за присъединяването ѝ в Еврозоната. Той открои ползите от приемането на еврото: еврото има огромна роля за растежа на икономиката, жизненият стандарт, перспективите за развитие и доходите ще бъдат по-добри и положителни, когато еврото стане официална валута в България, търговията и обменът ще постигне растеж и еврото ще бъде добре за българската търговия и работи. Еврото предлага огромно удобство и позволява търговията, пътуването и обменът да се развиват в следващите години. Еврото ще даде повече удобства, работни места и сигурна икономика, категоричен бе Донахю.

"Следващият етап на икономическото пътуване на България е да се присъедини в Еврозоната и когато България мине тестът - това ще стане бързо. Еврото предлага чудесни възможности за просперитет и сигурност в бързо променящ се свят", каза още Донахю.

Според него е възможно България да влезе в Еврозоната през 2025 г. Цялата работа е насочена към овладяването на инфлацията, което трябва да се случи още през настоящата година, каза Донахю.