Американски компании проявяват интерес към изпълнението на инфраструктурни обекти в България и са готови да засилят присъствието си в страната. Това стана ясно от видеоразговор между американския посланик в България Херо Мустафа и регионалния министър Петя Аврамова.

В разговора участваха и членовете на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" проф. Олег Асенов и инж. Иван Досев, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройство.

Работата по големите инфраструктурни обекти в страната не е спирала дори по време на извънредното положение, изтъкна Аврамова по време на видеоразговора. "Работата на строителните фирми ще помогне за икономическото стабилизиране на страната и за излизане от кризата не само, защото в строителството работят над 200 хиляди души, но и с изпълнението на съпътстващите икономически дейности като доставка на материали, консумативи и на техника - също от значение за възстановяване на част от икономиката на страната", каза регионалният министър.

Тя разказа на американския посланик у нас за големите инфраструктурни обекти, които се изпълняват в момента - автомагистралите "Хемус" и "Европа", както и скоростният път Видин - Ботевград в участъците Мездра - Ботевград и Видин - Макреш.

Аврамова каза, че предстои изграждането и на тунел под Шипка, за който има обявена обществена поръчка. По думите й до края на годината се очаква да бъде обявена процедура за изграждането и на пътя Русе - Велико Търново.

Завършването на автомагистрала "Черно море" е друг стратегически обект в плановете на правителството. За нея се търсят възможности за реализация и чрез публично-частно партньорство.

"Искаме да имаме качествено и сигурно строителство", подчерта в разговора министър Аврамова. Пред американския посланик тя бе категорична, че всички компании, които имат капацитета да изпълняват такива инфраструктурни обекти, могат да се включат в публичните търгове.