Твърденията за насилствено връщане на бежанци и мигранти от граничната полиция се запазиха, условията за приютяване на хора, търсещи убежище остават лоши и не съществува никакъв план за интеграция на бежанци. Местните и националните власти продължиха насилствено да оставят без подслон роми. Промяната на законодателството във връзка с престъпленията от омраза беше в застой.

Това се посочва в доклада на международната правозащитна организация „Амнести интернешънъл” за 2015 г. в частта му за България.  

Правозащитниците припомнят, че българските власти са огласили план за удължаване на граничната ограда с още 60 км, за да отклонят потока от мигранти към официалните гранични контролно-пропускателни пунктове.

Неправителствени организации са съобщили обаче, че хора, търсещи международна закрила и опитали да влязат в България през ГКПП-тата, са били връщани.

"Амнести": Правата на човека се нарушават в цял свят, застрашава се постигнатото за 70 години

"Амнести": Правата на човека се нарушават в цял свят, застрашава се постигнатото за 70 години

В доклад за състоянието на 170 държави за миналата година

"Амнести" припомнят случая с афганистанеца от октомври м.г., който почина, след като беше улучен от рикоширал куршум, след като граничен полицай произведе предупредителен изстрел на българо-турската граница.
В тази връзка от Българския хелзинкски комитет (БХК) изразили тревога от разминаванията между версиите на властите и на разследването за случилото се, посочва "Амнести".

Правозащитната организация отбелязва, че през юни правителството прие Национална стратегия за миграцията, убежището и интеграцията за 2015-2020 г., но тя не била последвана от план за действие за прилагането ѝ.

Продължават да будят безпокойство условията, при които живеят кандидатите за убежище, и по-специално храната, подслона и достъпа да медицински грижи и лекарства. През януари месечната помощ от 65 лева, отпусната на кандидатите за убежище в центровете за настаняване, беше спряна, алармират правозащитниците.

"Амнести" критикува също отношението на българските власти към циганите. Въпреки конституционното право на жилище, българското законодателство не забранява изрично принудителното извеждане от жилище, нито гарантира предпазни мерки в съответствие с международните норми в областта на човешките права. Властите продължиха принудително да гонят ромските общности от обитаваните от тях жилища. Някои са били преместени в неподходящи жилища, а други са останали без покрив, се казва в доклада.

През юни Комисарят по човешките права към Съвета на Европа изрази загриженост от високото равнище на расизъм и нетърпимост срещу различни групи, включително бежанци, кандидати за убежище и мигранти, които са особено уязвими за насилие и тормоз.

Престъпленията от омраза срещу цигани, мюсюлмани, евреи и други етнически и религиозни малцинства продължиха да се третират по-скоро като хулигански актове, вместо да бъдат разглеждани от правосъдието като престъпления от расистка и ксенофобска омраза, подчертава "Амнести".