андрей ивановНе съм обигран политик и нямах време да се подготвя и затова не бях много подготвен за пресконференцията в понеделник. Това каза в ефира на bTV председателят на Столичния общински съвет Андрей Иванов относно проверките на имотите му.

По думите му казусите между него и шефът на фирма „Искра 21" Георги Славов са два.

Иванов обясни, че е дал пари на Славов, за да направи документацията за строеж в „тяло Юг" на Кооперативния пазар в Люлин. "Срещу обещание за бизнес аз му давам пари на заем със запис на заповед, след една година става ясно, че няма да има бизнес. След още 2 години стана ясно, че парите няма да се върнат", допълни Иванов

"След като стана ясно, че няма да има нито бизнес нито пари, аз си потърсих правата", заяви Иванов. Заведох дело в Районния съд по този казус, допълни той.

Председателят на СОС заяви, че Славов е казал „две големи неистини" - записът на заповед е документ собственоръчно написан от него и по тази логика може да има безброй оригинали, а не само един. Освен това, по време на делото експерти са доказали, че подписът на шефа на „Искра 21" не е фалшифициран.

"Вчера подадох необходимите заявления. Имаме дело по отношение на тази искова молба, с която са му запорирани сметките. Той я е обжалвал в съда, искайки да докаже, че тя е незаконна. ВАС потвърди, че са запорирани сметките и тази искова молба не е била незаконна", обясни Иванов.

Андрей Иванов обясни, че той и съпругата му са били съкооператори в „Искра 21". Преди 10 години Славов направил „юридическа хватка" - прехвърлил цялата собственост на цялата кооперация в акционерно дружество, което било 70% негова собственост. „Това е едно много хубаво ограбване, много сигнали се подадоха тогава", каза Иванов, който подчерта, че винаги се е опитвал да се грижи за семейството си по законен начин.

Председателят на СОС обясни своята позиция и по казуса с 40-те дребни собственици от пазара в Люлин. „Купувам право на строеж и той не ми разчиства площадката 5 години. И на 5-ата година завежда дело, за да загубя правото си на строеж. Но и по това дело се реши, че аз съм правият", заяви Иванов.

Той определи даденото от Славов право за поставяне на павилиони на спорната земя като измама и посъветва собствениците им да си потърсят правата в съда.

Относно имотите си, Иванов коментира:Наистина сбърках с тези 120 години стаж. Аз се подведох от това. Спомняте си когато Цветанов каза 20 години трудов стаж и журналистите коментираха по определен начин. Аз казах 120 години, за да видя какво ще стане", допълни Иванов. Имотите са закупени със спестяванията на две фамилии до момента, каза още Иванов.

Той обясни, че инвестирал спестяванията си през 1998г, когато, според него, събраните от повечето хора пари се стопили заради управлението на Жан Виденов. Андрей Иванов посочи, че жена му има частен бизнес от 1989г, а освен това приятели му помогнали с пари.

„Говорим за 5 имота - няма бинго зала, това са помещения, вторият имот магазин, сладкарница, пицария и игрална зала", посочи Иванов. Той подчерта, че в последствие разпродал част от имотите, за да покрие дълговете си.Иванов беше категоричен, че става въпрос за 14 имота, а не 60. Тези имоти не са за три години, а са от 1995 до 2007 година, каза още Андрей Иванов.

Андрей Иванов заяви, че е поискал от НАП да му направят официална проверка, както повелява законът. „Написал съм съответното обяснение към комисията за корупция в Народното събрание. Така че това, което изискват правилата да се изясни моят казус, аз съм направил”, заяви. той.