Най-лошият вариант е да не се създаде правителство, но аз съм оптимист. Това заяви говорителят на служебното правителство Антон Кутев. Добре е да имат малко повече време, каза той, но и смята, че има шанс това да се случи още с първия мандат.

В служебното правителство всички се надяват на това, за България е важно да има редовен кабинет.

Трябва да има приемственост между служебното и редовното правителство, добре би било, но решението дали министри от служебното правителство ще бъдат поканени в редовното е решение и отговорност на партията, която ще го състави. Антон Кутев няма информация това да се е случило до този момент. Но и никой не може да очаква, че министри ще заявяват открито - аз ще остана министър, уточни Кутев.

Едно от хубавите неща които се видя е, че държавната машина може да работи в полза на хората. Важното е редовното правителство е да продължи промените в същата посока, дори и да започне да сменя назначения, направени от служебното правителство. Антон Кутев не изключва правителството на Янев да е направило и грешки при някои назначения, но подчерта, че е важно с идването на редовно правителство да не започнат обратните процеси. Смени - имат право да направят, важното е да се върви напред", посочи Кутев.

Той обаче подчерта, че топ приоритет в момента е правораздавателната система и реформата там, защото е напълно ясно, че нямаме добър опит със санкционирането на нарушенията, а и с превенцията им. Топката е в прокуратурата и съдебната система. Това обаче е в правомощията не на правителство, а на законодателната власт.

"Това трябва да е първата и основна задача. Ние нямахме достатъчно време - подадени са сигнали и сега ще се види какво ще стане с тях в прокуратурата и съда", каза Кутев и допълни: Правораздавателната система е топ приоритет, но това не зависи дори и от правителството, а от Народното събрание.

анкета

Доволни ли сте от изборния резулат?

Виж резултати

Естествено 22.5%

Изборите не бяха честни 17.9%

Замириса на протести 13.9%

Датата 24.10 е идеална за следващите избори 40.8%

Какви избори? Лято е все пак 4.9%

На въпрос за проверката на шефа на НАП Румен Спецов и обвиненията, че е продал в последния момент фирма със задължения в куха схема и така е ощетил държавния бюджет, Антон Кутев заяви, че доколкото му е известно там не са открити нарушения. Припомняме, че финансовият министър Асен Василев лично пое отговорност за назначението в началото на мандата на служебното правителство, а преди дни заяви, че проверката е направена и предадена на прокуратурата.

За уволнението на току-що назначения нов шеф на АПИ Кутев заяви, че повод е нелепата му заповед, с която се спират парите за ремонтиращите пътищата фирми. Едновременно с това преди са раздадени огромни средства за ремонти, които не могат да бъдат на практика извършени. АПИ е в тежко състояние заради абсурдното му управление до момента. На въпрос дали уволнението не се дължи на спряната процедура за тунел под Шипка, каквито версии се появиха вече, Антон Кутев отклони въпроса към регионалния министър Виолета Комитова.

Уволнението на шефа на "Пирогов" Асен Балтов Антон Кутев определи като "стъпка накриво". "Щом има криза - значи има грешка", призна Кутев, но обясни, че грешката е предимно в комуникацията - било е нужно преди уволнението на Балтов да се обясни на цялото общество какви са проблемите и какво е показала проверката. "Ние го направихме по обратния начин. Мисля обаче че основанията за освобождаването на Балтов са достатъчно. Друг е въпросът дали това не е системен проблем, а е важно да видим къде са системните грешки, за да не попаднем в същата ситуация."

Антон Кутев заяви и че са установени системни проблеми и тежки проблеми и във ВиК холдинга.