Предвидените средства в актуализираната бюджетна прогноза за периода 2021-2023 г. биха позволили България да придобие цяла ескадрила от 16 самолета. За да се гарантира това обаче, е необходимо договорът за вторите 8 изтребителя да бъде подписан от настоящето правителство, в мандата на 44-ото Народно събрание.

Такава позиция изрази Атлантическият съвет на България във връзка с публикуването на законопроекта за Бюджет 2021 и прогнозата за 2021-2023 г.

От АСБ предупреждават, че ако решението бъде отложено за периода след изборите, военновъздушните ни сили може да бъдат лишени от възможността за още 8 изтребителя F-16.

"Това е все пак само една тригодишна бюджетна прогноза, която не е задължителна за следващото редовно правителство след изборите догодина.

Това е засега само намерение. За да стане факт, трябва да има ратифициран договор за придобиването на следващите осем самолета. Ако не, това е само едно заявено намерение и изпратен позитивен политически сигнал. Което все още не е нищо решаващо. А придобиването на вторите осем самолета може да си остане мираж и "в перспектива".

Затова, ако правителството наистина има намерение да придобием още осем F-16, които да бъдат доставени заедно с първите осем, то трябва да сключи договор още преди да е изтекъл мандатът на това Народно събрание. И да няма никакво доверие на Румен Радев, че няма да наложи вето на ратификацията." - се казва в изявление на АСБ, публикувано на Фейсбук страницата на организацията.

https://www.facebook.com/BGATLANTIC/posts/728693601053874