Министърът на отбраната на САЩ ще посети Грузия, Украйна и Румъния, но ще пропусне България - това е сигнал за ниската степен на доверие към управлението на президента Румен Радев и неговия служебен премиер Стефан Янев, заявиха от Атлантическия съвет на България (АСБ).

От организацията определят като несъстоятелни твърденията на Радев, че заради подкрепата му за инициативата "Три морета" се ползвал с по-голямо доверие във Вашингтон.

"Ако беше така, сега щяхме да се готвим да посрещаме госта от САЩ и да работим за конкретни проекти в отбраната, за да бъдем по-силен съюзник. Вместо това, Радев не спря да козирува на Москва, като по същото време размахва пред САЩ и НАТО намерението, че сме щели да купуваме, неясно кога, още осем самолета F-16. А в действителност, в Министерството на отбраната не спряха да се чудят как да продължим да наливаме още пари в Русия за стара съветска техника. На лъжата краката са къси!" - посочват атлантиците. 

От АСБ напомнят, че България, както и Румъния, има подписана със САЩ Пътна карта за сътрудничество в сферата на отбраната през идните 10 години. У нас за преглед на Пътната карта вместо Остин пристигна заместник-помощник министърът на отбраната на Съединените щати по въпросите на Европа и НАТО - Спенсър Бойър.

Зам.-помощник министърът на отбраната на САЩ Спенсър Бойър е на двудневна визита в София

Зам.-помощник министърът на отбраната на САЩ Спенсър Бойър е на двудневна визита в София

Преглед на Пътната карта за сътрудничество…

"Явно в Букурещ министърът на отбраната на САЩ има какво да си каже с президента и румънския си колега за укрепване на стратегическото им партньорство в сигурността и отбраната. А в България очевидно няма да има за какво да си говорят..." - констатират атлантиците.

Американският министър на отбраната предприема обиколката си в Черноморския регион, преди да посети Брюксел, за да укрепи отношенията си с държавите, които са на първа линия на руската хибридна агресия, а също така и за да им благодари за приноса им към операцията в Афганистан, допълват от АСБ.

"Пропускането на България, която също е обект на руска хибридна агресия и е допринасяла за сигурността и възстановяването на Афганистан почти две десетилетия, е не само знак на недоверие към държавата ни като лоялен съюзник в НАТО, но и шамар за управлението на Румен Радев. Какъв по-очевиден знак за това, че пРезидентът Радев със служебното си правителство ни превръщат в "черна дупка" в Югоизточния фланг на Алианса?" - казват в заключение от Атлантическия съвет, в публикация във Фейсбук страницата на организацията.