Посещението на министър-председателя на Турция Реджеб Ердоган е противозаконно и е явен знак за апетитите на Турция към българска територия.

В декларация на партия "Атака" се обясняват, че подобно посещение, както то е планирано - в градовете извън столицата - Кърджали и Търговище, противоречи на приетия протокол.

Ердоган пристига утре на официално посещение по покана на българския премиер Станишев.
В Търговище турският премиер ще открие новия завод на „Шишеджам".

„Според Закона за държавния протокол само при т.нар. „държавно посещение" на ниво държавни глави е разрешено посещение в провинцията. Тъй като Ердоган не е държавен глава на Турция, той извършва официално посещение, при което не се
предвиждат визити в други градове, освен столицата", посочват от партията.

Намерението на Ердоган да посети Търговище и Кърджали - градове, в които ДПС води политика на турцизация и сегрегация спрямо българите, са явен знак за апетитите на Турция към българска територия, се казва в изявлението.

Според парламентарната група мотивите и целите на посещението в други градове от страна на турския министър-председател остават неизяснени от страна на българското правителство.

„Атака" призовава министър-председателят Сергей Станишев и външният министър и вицепремиер Ивайло Калфин да отменят пътуването на Реджеп Ердоган, тъй като то може да създаде опасност за териториалната цялост и националната сигурност на България.

Двудневната визита на Ердоган започва утре - 28 март. Посещението му в Търговище е планирано през първия ден, след което турският премиер се връща в София за официалната вечеря, давана от българския му колега Станишев.

Освен официалните пленарни разговори, през първия ден са планирани и срещи на Ердоган с министъра на икономиката Петър Димитров, както и две отделни 20-минутни срещи със Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган.

През втория ден турският премиер ще бъде приет от президента Първанов и парламентарния шеф Пирински, след което ще отпътува за Анкара, като преди това посети Кърджали.