БСП би подкрепила правителство на "Продължаваме промяната" (ПП) във втория мандат, ако бъде поканена за участие в такова, тъй като вече веднъж е работила успешно с ПП, заяви депутатът от БСП Атанас Зафиров в студиото на Нова телевизия.

"Правителството, в което участвахме двете формации, работеше добре. Алтернативата, която ни предложиха тези, които ни свалиха, не е по-добра", уточни Зафиров.

Той не вижда възможност за общо управление с ГЕРБ и каза, че няма такава коалиция "хартиена бюлетина", а по този въпрос БСП действала не в интерес на която и да е партия, а на държавата, защото машинният вот ограничил някои граждани от възможността им да гласуват.

"Не виждам такава алтернатива. Все още не са приключили дори самите преговори при президента. В НС има много партии, с които имаме несъвместимост, не са само ГЕРБ", поясни Атанас Зафиров.

Срещата между "Продължаваме Промяната" и ГЕРБ е странна, защото и двете партии демонстрираха абсолютна непоносимост една към друга, а в един момент сядат на масата на разговори, заяви Зафиров.

Според него има реална възможност партиите, които гласуваха "за" оръжия за Украйна, да се съберат в управленски формат. Друга възможност е партиите, които свалиха предишното правителство -ГЕРБ ДПС и "Възраждане", да сформират кабинет.

По думите му от известно време България функционира в условията на почти президентска република. Това е така, доколкото президентът вече назначава няколко служебни правителства и парламентът на практика няма контрол над тях.

Драгомир Стойнев: Партиите да се учат от БСП, ако искат кабинет

Драгомир Стойнев: Партиите да се учат от БСП, ако искат кабинет

Според него оттук нататък не може да има една политическа сила, която да държи властта