Некомплектът във ВВС е чувствителна тема. Става въпрос за специализирана категория хора. Недостигът на кадри е около 20%. Това заяви пред БиТиВи служебният министър на отбраната Атанас Запрянов.

Според него към момента имаме достатъчно пилоти. Той подчерта, че е трудно набирането на хора и задържането им в армията. Министърът се надява увеличението на заплатите да бъде стимул за това. По думите му в армията броят на уволняващите се и постъпващите е сравним.

Запрянов посочи, че армията участва активно в борбата с пожарите у нас. Той поясни, че около 440 военни в 15 формирования помагат за гасенето на огъня. Министърът подчерта, че няма случай, при който да е поискана помощ, а армията да не се е отзовала.

Според него би било хубаво да специализирано звено, по подобие на HEMS, за гасенето на пожарите. Той отбеляза, че към момента алтернативата е да се оборудват хеликоптери за гасене на пожари. По думите му това ще струва близо 250 000 лева.

По отношение на самолетите F-16 Запрянов заяви, че те ще пристигнат през 2025 г. Министърът подчерта, че първите два самолета ще пристигнат след първото тримесечие на 2025 г., а останалите до края на годината. По думите му трябва да побързаме с модернизирането на инфраструктурата за новите бойни самолети.

Атанас Запрянов: Българската армия никога не е отказвала да се притече на помощ

Атанас Запрянов: Българската армия никога не е отказвала да се притече на помощ

Около 600 военнослужещи с над 90 единици техника са участвали в гасенето на пожари в страната