Бъчварова ще се довери на екипа на предшественика си Вучков в МВР. Това обяви самата тя, след като депутатите гласуваха да оглави силовото ведомство.

"Надявам се, че политическите спекулации ще отстъпят място на професионалния подход", каза тя и допълни, че е приела номинацията като политическо решение. Тя обяви готовност да работи изключително много, за да се справи с проблемите, но разбирала и недоверието на всички, които го изразили по време на дебатите.

Бъчварова категорично държи да има приемственост в работата на МВР по две причини. Първо - с Вучков са работили съвместно и на последните избори били в една листа, споделяли общи идеи. На второ място - Бъчварова цени започнатото от вече бившия МВР шеф. По тази причина тя ще се довери на неговия екип и ще продължи да работи с кадрите с надеждата да не я опровергаят.

Приемствеността е важна за всяка държавна институция, защото не може след всеки нов министър да се започва наново според Бъчварова. "Имаме нужда от надграждане, от използване на всичко добро, което е направено преди нас, и ще разчитам на това", обяви тя.
Същевременно Бъчварова категорично заяви, че няма да се откаже от реформата, защото МВР е изключително голяма структура, с изключителни отговорности. Тя дори искала да я ускорят.

Вътрешните й убеждения са, че в управленската дейност е необходима прозрачността и отвореността. МВР заслужава да бъде доближено до гражданите, а те от своя страна да имат едно модерно МВР, според новия силов министър.

Първият ангажимент, който Бъчварова пое, е всичките й външни срещи да бъдат публично известни и обявяване още вечерта. "Всеки е добре дошъл да се срещне с мен, но трябва да знае, че тази визита няма да остане тайна", предупреди тя.

Относно новите хора на постовете на Лазаров и Писанчев, Бъчварова се запознала с няколко възможности и дори вече си избрала една кандидатура, която й направила като биография най-силно впечатление. Въпросният кандидат е от досегашния екип на министър Вучков, призна обаче Бъчварова.