Социалният фокус на българското председателство на Европейския съюз да бъде поставен върху бъдещето на труда, ранното детско развитие и политиките за хората с увреждания. Това предложение е направила министърката на труда и социалната политика в оставка Зорница Русинова по време на среща с нейни колеги в Брюксел, съобщават от ведомството.

Русинова е разговаряла с австрийския й колега Алоис Щьогер и естонския министър на здравеопазването и труда Евгени Осиновски. Тримата са се обединили около разбирането, че от голямо значение при подготовката е добрата координация между триото Естония, България и Австрия.

По време на разговора Русинова е изтъкнала значение на сътрудничеството между трите държави и добрата комуникация с Европейската комисия.

Като ключова тема Зорница Русинова е откроила и Европейския социален фонд в контекста на възможностите за провеждане на по-нататъшни реформи. Тези теми трябвало да се обсъждат и във връзка с инициативата Европейския стълб за социални права.

По време на редовното заседание на Съвета по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси Русинова отново е изразила позиция относно социалния стълб. Тя смята, че постигането на баланс между спецификите на държавите-членки и ЕС може да осигури устойчива социална закрила. Сред целите следва да бъде намаляването на бедността и подкрепата за уязвимите групи.

Социалната министърка смята също, че друга важна част от европейския стълб трябва да бъде и създаването на повече възможности за заетост.