България може да послужи като пример за етническа толерантност. С това се похвалиха в пленарна зала от парламентарната група на ГЕРБ, които решиха като за „добро утро” да прочетат декларация по случай Световния ден за правата на човека – 10 декември.

„Опазването на правата и свободите на всеки отделен човек са основен приоритет на Европейския съюз. А България активно се противопоставя на ксенофобията, религиозната нетърпимост, омразата”, посочи зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев. Той предупреди, че няма нищо по-опасно от нетолерантността, особено сега в условията на засилен миграционен процес.

„Важна задача е осигуряването на равенство между всички български граждани, равни права и възможности на жени и мъже, защита на правата на детето, продължаване на процесите на интеграция на ромското население и включването му в активния обществен живот”, изброи Велчев.

„Защитата на човешките права трябва да е отговорност за всички граждани. Ако искаме да живеем в мир и спокоен свят, трябва да сме солидарни и безкомпромисни, като реагираме на всяко едно нарушение на правата на човека”, призоваха още от ГЕРБ.