До един месец в България ще започне да обменя данни за съдимост по електронен път с Германия, а в средата на годината и с останалите 13 европейски държави, участващи по проекта, свързан с обмен на данни за съдимост.

Това съобщи министърът на правосъдието Миглена Тачева по време на заседание на участници в проекта, цитирана от БНР.

Министър Тачева поясни, че до сега обменът на данни за съдимост е ставало чрез писма, което значително е забавяло поисканите справки за това дали дадено чуждестранно лице или българин, пребиваващ на територията на друга държава има криминално минало.

Тачева каза още, че пилотният проект "Обмен на данни за съдимост" благоприятства и за създаването на Европейската информационна система за съдимост като предложението първо ще бъде обсъдено в Съвета по правосъдие и вътрешни работи на ЕС.

"Значението на пилотния проект "Обмен на данни за съдимост" е голямо и не случайно това беше вдъхновението на френското председателство, за да вземем решение за създаването на Европейската информационна система за съдимост", посочи тя.

По думите на правосъдния министър, електронният обмен на информация, съдържащ данни за съдимост, ще спомогне за намаляване на грешките и ще улесни автоматичния превод на пакета данни между съдилищата между 13-те европейски държави, между които от юни месец като пълноправен член е и България.