Българските власти избягаха от европейския дебат за върховенството на закона. Това заяви евродепутатът от групата на социалистите и демократите в ЕП Елена Йончева след интерпарламентарна дискусия по темата, организирана от европейската Комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE). Целта на срещата беше да се обсъдят годишните доклади за върховенството на закона, които Европейската комисия представи в края на септември и ролята на парламентите в механизма за наблюдение. В дебатите се включиха представители на Гърция, Кипър, Малта, Португалия, Германия, Франция, Белгия и други, както и еврокомисарят по правосъдие Дидие Рейндерс и министърът по европейските въпроси на Германия Михаел Рот. Нито един български народен представител обаче не се е включил в дискусията.

ЕП одобри резолюцията за върховенството на закона в България

ЕП одобри резолюцията за върховенството на закона в България

Документът беше приет с 358 гласа "за"

Йончева посочи, че дни след доклада за България Европейският парламент е приел и специална резолюция за ситуацията у нас. Според нея констатациите за състоянието на демокрацията, свободата на медиите и борбата с корупция по високите етажи на властта досега не са коментирани по същество от премиера Бойко Борисов.

От своя страна Дидие Рейндерс заяви, че ЕК е притеснена от системните проблеми. Той припомни, че възможността да се задействат процедурите по чл. 7 съществува за всички държави в ЕС. Еврокомисарят възнамерява до юни догодина да посети всеки национален парламент, за да обсъди годишните доклади за върховенството на закона. Дидие предложи да започне разискване на ситуацията държава по държава в европейската комисия LIBE.

След дебата Йончева заяви, че пасивното поведение на българските власти и бягството им от дискусиите ще имат сериозни последствия за страната ни.

Правителството прие план за укрепване на върховенството на закона

Правителството прие план за укрепване на върховенството на закона

Фигурата на главния прокурор, промени в НК и НПК и медиите