България е сред страните членки на Евросъюза, с които са били свързани най-голям брой разследвания на европейска служба за борба с измамите ОЛАФ през миналата година.

Данните са от годишния доклад на ОЛАФ за 2007 г.

Според тях страната ни е сред водещите и по брой случай на глава от населението.

Значителна част - близо 60 на сто от новите разследвания на ОЛАФ през 2007 г са били свързани с 5 страни членки на ЕС. Това са България Белгия Германия Италия и Румъния.

От ОЛАФ констатират, че по брой случaи на глава от населението водят три държави - България Румъния и Гърция.

ОЛАФ остава в страни в тази статистика Белгия и Люксембург, защото повечето разследвания са свързани с различни базирани там европейски институции, а не в нарушения, извършени от граждани на тези страни.

Данните от годишния доклад на европейската служба за борба с измамите показват 52 разследвания свързани с България, които са били разкрити през 2007 година.

Няма информация колко от тях са били закрити поради липса на достатъчно факти и по колко от тях продължават активни разследвания.

В ЕС като цяло ОЛАФ отчита най-голям дял измами свързани със средства предназначени за селското стопанското, следват контрабандата на цигари и злоупотребите с пари от структурните фондове на съюза.