За България най-важното е, погледната отстрани, да инвестира повече в своите хора. Това заяви еврокомисарят Кристалина Георгиева след срещата си с депутатите от комисията по европейски въпроси.

Бъдещето на Европа е в интелектуалния растеж, подчерта Георгиева и конкретно за България каза: „Ако не можем да сме по-евтини, трябва задължително да сме по-умни".

Помолена да каже виждането си по въпроса за присъединяване на България към Шенген, еврокомисар Георгиева бе категорична, че това не е въпрос на Европейската комисия и по него трябва да отговорят страните-членки. „България работи сериозно, аз съм убедена, че България ще влезе в Шенген", добави еврокомисарката.

По отношение на изтичането на информация от службите и дали това ще се отрази в техническия доклад на ЕК в областта „Правосъдие и вътрешни работи", Георгиева припомни заявеното от Европейската комисия, че това е вътрешен въпрос на България. Тя не се ангажира с прогноза за доклада (за готовността ни за Шенген, бел.ред.) и изтъкна, че няма кристална топка, за да прочете предварително какво ще пише там.

Мнението на Кристалина Георгиева по новия развой на темата за досиетата и агентите на ДС е, че за България е по-добре да затвори тази страница от миналото и да се концентрира върху тези въпроси, които са важни за бъдещето. Като такъв тя открои въпроса за образованието.

Кристалина Георгиева посочи, че за последните 10 години средната класа на Европа се е утроила от 200 млн. на 600 млн. души. Тя подчерта, че за България е много важно да гледа напред, а не в миналото.

Запитана какви съвети би дала на Бойко Борисов и с какво от воденото от него управление не е съгласна, Георгиева отново изтъкна позицията си, че за България е много важно да се концентрира върху големите проблеми, важни за бъдещето и посочи реформата в образованието, здравеопазването, административната реформа. „Моята надежда за България е, че ще бъдем страна, ориентирана към бъдещето", добави Георгиева.

Тя каза, че на проведената среща с депутатите от комисията по европейски въпроси е представила приоритетите на Европейската комисия и са обсъдили как законодателните приоритети на България се вписват в приоритетите на ЕС.

Георгиева изтъкна, че е важно да не се стига до политически разминавания и икономически щети за държавата заради това, че законодателството ни не съответства на европейското.

За състоянието на България Георгиева каза, че страната изглежда стабилна и изтъкна, че има стабилна макроикономическа политика и нисък външен дълг. По отношение на безработицата има какво да се направи, смята Кристалина Георгиева и посочи, че България по този показател е „някъде по средата" в Европа.

Най-нетърпеливи да видят еврокомисар Георгиева бяха представители на младежкото БСП, които я изчакаха с приготвен подарък - флаери, представящи антиреклама на подслушванията и нарушенията на свободата на словото.

За председателя на парламента Цецка Цачева, която откри срещата, младите социалисти бяха подготвили том на Джордж Оруел с посланието да не допуска България да се управлява от телекамерите и телефонните слушалки.

Те поясниха, че са приготвили по една такава книга за двете парламентарни групи на ГЕРБ и „Атака", където ще оставят и за всеки един депутат, гласувал „за" вота на доверие тапи за уши.

"Подаряваме на тези депутати по едни тапи за уши, за да им покажем, че това със СРС в ежедневието ни трябва да се прекрати", казаха младежите от БСП.