България е с най-ниско равнище на антисемитски прояви в сравнение с останалите страни от Европейския съюз. Това обяви председателят на еврейската организация в България „Шалом" Максим Беневисти по време на пресконференция в „Гранд хотел София".

На срещата беше представен първия по рода си бюлетин за антисемитските прояви у нас през 2009 и 2010 г. Беневисти обяви, че книгата е свързана със засилените опасни явления на ксенофобия, антисемитизъм и фашизъм. По думите му, това издание е призив да не се допуска пълзящата реабилитация на нацизма.

„Искаме да разрушим стената на мълчанието. В България не е прието да се говори на висок глас за антисемитистките прояви", коментира Беневисти.

„Спасяването на българските евреи по време на Холокоста води до усещането за имунитет, което не е вярно", подчерта председателят на еврейската организация в България.
По думите му, антисемитизъм в България винаги е имало. През 2009 г. обаче у нас са регистрирани първите такива криминални прояви. Той даде пример с подпалената врата на синагогата в Бургас и някои изказвания в интернет. На срещата в „Гранд хотел София" присъства лично и посланикът на Израел Ноа Гендлер.

„Представянето на тази книга не е радостно събитие", посочи още той и допълни, че това е предупреждение за засилването на опасните явления. „Това е зов към всички демократични сили да се обединят усилията срещу нарастващата омраза, расизъм и ксенофобия", подчерта председателят на „Шалом". По думите му, буди тревога обстоятелството, че български народен представител, ръководител на парламентарно представена партия е издал и преиздава книги с откровено антисемитско съдържание. Българският парламент от своя страна не е взел отношение по този въпрос, подчерта Беневисти.

Той каза, че организацията на евреите поддържа добри контакти с всички политически сили у нас, освен с тези, които проповядват национализъм и ксенофобия. Максим Беневисти благодари на президента Георги Първанов, който, по думите му, нееднократно е осъждал антисемитските и ксенофобски прояви в България.

От организацията на евреите у нас изразиха убеденост, че мониторингът на процесите трябва да продължи. Беневисти посочи още, че преди две седмици „Шалом" се е договорила с кмета на София Йорданка Фандъкова сигнали за антисемитски прояви да постъпват незабавно в

Столичния инспекторат, където ще се вземат мерки за предотвратяване на опасните явления.
Виктор Меламед, който е един от съставителите на бюлетина от своя страна обясни, че изданието е съставено от 5 части.

Първата разглежда в хронологичен ред ксенофобските прояви, втората част представя свастики и ксенофобски надписи върху паметници или по улиците. Третата част разглежда антисемитската литература, която се разпространява свободно, а четвъртата част разглежда интернет пространството като възможна трибуна за анонимни прояви на омраза и ксеофобски настроения. В последната част на бюлетина са включени снимки от цяла България с различни прояви на антисемитизъм - надписи по сгради, улици, паметници и др.

Виктор Меламед посочи, че във всяка една от категориите се забелязва ръст и активизация на омразните прояви и действия през последните няколко години. Той даде пример с интернационална среща на неонацисти в Асеновград и посочи, че подобни събития са заплаха. Максим Беневисти коментира, че хубавото е, че подобни прояви у нас все още не се поддават на статистика, което означава, че до момента те са с ограничен брой.