България се включва със 100 000 евро за създаването и глобалното внедряване на ваксина срещу COVID-19. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на Международната виртуална донорска конференция, посветена на борбата с COVID-19.

"Намираме се в пандемия, в такава ситуация, която след Втората световна война светът не познава. Медицинските ни системи са подложени на изпитание, хиляди са човешките жертви. Криза от такова измерение изисква силен, координиран, широкообхватен и съгласуван глобален отговор", каза Борисов.

Конференцията е по инициатива на председателя на Европейската комисия за осигуряване на финансиране за борбата с пандемията от COVID-19.

България подкрепя дейността на ООН и всички международни институции, които работят в момента.

"Всеки ден се прекланяме пред действията на медицинските екипи, лаборантите и всички, които работят в развойната дейност за откриване на най-важното - ваксина и лекарство срещу COVID-19", изтъкна пред международната конференция премиерът Борисов.

Премиерът Борисов поздрави всички еврокомисари, държавните и правителствените ръководители, които са работили активно и са се включили в инициативата, която ще подпомогне борбата с новия вирус.

Той призова да се извадят поуки и да запасим, дори и да презапасим Европейския съюз със защитни облекла, очила, маски и всичко необходимо, тестове, респиратори. Той поиска да има и допълнителна апаратура и разбира се - обучения, квалификация и закрила на медицинските лица пред държавните и правителствените ръководители на ЕС и G-20.

Малко по-късно стана ясно, че ЕК събра 7,4 млрд. евро за ваксина срещу коронавируса.

ЕК събра 7,4 млрд. евро за ваксина за Covid-19

ЕК събра 7,4 млрд. евро за ваксина за Covid-19

Цената на бездействието ще е по-висока, както за животите, така и за ресурсите