Вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин се срещна с гостуващия у нас заместник министър-председател и министър на външните работи и европейската интеграция на Молдова Андрей Стратан.

По време на разговорите министър Калфин е благодарил за решението от 1 януари 2007 г. българските граждани да влизат без визи на територията на Молдова.

Смятаме, че Европейският съюз трябва да направи максималното за облекчаване на визовия режим с Молдова, добави българският министър, цитиран от пресцентъра на външното министерство.

По въпросите на сътрудничеството в областта на европейската интеграция на Молдова, Андрей Стратан е заявил, че страната му ще разчита на активната българска подкрепа за реализация на тази цел.

България ще настоява за ясен подход и перспектива по отношение на Молдова от страна на ЕС, заяви от своя страна външният ни министър.

Двамата министри са отделили специално внимание на културния обмен като важен фактор в двустранните отношения.

Ивайло Калфин е отбелязал големия интерес към изучаване на български език в Молдова, редовния обмен на стипендианти, студенти и университетски преподаватели и ролята на държавния университет в град Тараклия.

Визитата на молдовският външен министър съвпада с 15-aта годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Молдова.